Statistik för den som känner förvirring

Statistik för den som känner förvirring

Det finns alltid ett stort intresse av bostadsmarknaden och just nu är intresset alldeles extra stort. Bostäder berör och engagerar väldigt många och de allra flesta av oss har något att relatera till när det kommer till bostadsmarknaden. Pandemin har ökat på vår osäkerhet på flera plan. I tider av osäkerhet finns ett stort intresse av att skaffa sig koll på det man kan, om det går.

Bostadsrätter och villor

Hur är det nu, går priserna upp, står de stilla eller rent av ökar något? Jag ska övergripande försöka vägleda dig som känner dig förvirrad igenom statistiken. Alla villaförsäljningar hamnar hos Lantmäteriet. Från det att en villa säljs till dess den hamnar i statistikdatabasen hos Lantmäteriet kan det dröja upp till tre månader. För bostadsrätter finns inget likartat samlat register. Först när alla gjort sina deklarationer kan man veta exakt hur många bostadsrätter som sålts på ett år och till vilket värde. Så nu när alla deklarerat vet vi hur bostadsrättsmarknaden såg ut 2019.  Den siffran brukar komma ut under sommaren.  I mäklarsystemen hos fastighetsmäklare finns också en inrapporteringsfunktion där många av de bostäder som sålts går in i en databas.

Olika sätt att bearbeta

Det finns många som sammanställer statistik om hur bostadsmarknaden utvecklats, och ibland skiljer sig siffrorna åt. Det beror på hur man väljer att göra med statistiken innan den publiceras. En del gör ingenting, andra tar bort extremvärdena, till exempel om en väldigt dyr bostad sålts i ett litet område så påverkar den försäljningen medelpriset för alla. Vissa väljer att ta bort de försäljningar som avviker för mycket, det kan gälla åt båda håll, både väldigt billiga och extremt dyra bostäder tas bort för att de påverkar medelpriset väldigt mycket.

Geografisk indelning

Ibland kan det i en artikel exempelvis stå att bostadspriserna i Stockholm sjönk med x procent. Man vet inte riktigt om det handlar om Stockholms län (från Södertälje till Norrtälje) eller om Stockholms kommun eller rent av Stockholms centrala delar. Det kan också te sig förvirrande.  Ibland pratar man kvadratmeterpriser, ibland medelpriser och ofta också prisutveckling.

Medelpriser med mera

Det refereras till medelpriser i artiklar och pressmeddelanden. Det kan vara viktigt att komma ihåg att bakom dessa medelpriser gömmer sig en rad olika bostäder som tillsammans bildar ett genomsnitt. Att ta medelpriset och sätta det på sin egen bostad är inte helt rätt. Har du en nyrenoverad bostad med ett exceptionellt bra läge så betingar din bostad ett högre pris än medel. Och bor du sämre och vet med dig att underhållet har varit åsidosatt så är priset lägre. För även om det finns en massa information att tillgå så kartläggs inte bostadens skick någonstans i statistiken.

Mitt tips  till dig som är ute och ska göra bostadsaffär just nu, både som köpare och säljare, är att kartlägga vad som sålts i närtid i ditt eget område. Ofta har man koll på sitt närområde, där man letar eller bor, och känner till fler detaljer om skick och läge på vad som sålts. Var noga med att hitta försäljningar i närtid, marknaden förändras snabbt.

Så för att summera:

Det finns olika sätt att bearbeta statistiken och ibland inte helt klara geografiska indelningar leder till skillnader.

Medelpriset är inget facit för alla bostäder inom ett visst område, det finns både högre och lägre priser beroende på skick och läge.

Kartlägg marknaden lokalt och kolla försäljningar i närtid för att få en uppfattning om prisbilden där du ska sälja eller köpa.  Till exempel här: www.booli.se

Lycka till,

 

Claudia

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.