Unga bäst i klassen på att spara

Unga bäst i klassen på att spara

I SBAB:s undersökning Hushållens sparplaner framkom det tydligt att många har gjort förändringar i sin privatekonomi som förbättrat ekonomin sedan i fjol. Den vanligaste förändringen, som flest människor genomfört under det gånga året är att ha ökat sparandet. 43 procent svarar att de ökat sitt sparande på börsen och på konto. Om svaren sorteras efter ålder står en grupp ut som ” bäst i klassen”. I åldern 20 till 34 år svarar häften (50 procent) att de lyckats spara mer under året som gått.

Det är ofta så att ekonomin är ansträngd i yngre år men löneutveckling och karriär gör att ekonomin gradvis förbättras. Stora förändringar kan ske som förbättrar ekonomin, som att man går från studier till arbete och att man träffar en partner och delar ekonomi. Det är extra glädjande att just de yngre är bäst på att spara. En bra sparrutin i unga år kan ge positiva effekter på sparandet under resten av livet.

I åldern 20 till 34 år är man tillräckligt ung för att inte minnas 90-talet, än mindre hade man bostadslån under den perioden. Kanske har man hört någon diffus historia om att sälja bostad med förlust och om bostadsräntor på tvåsiffriga nivåer.  Många har aldrig upplevt annat än stigande bostadspriser och låga räntor,  förrän nu.  Det kan ha förekommit, även bland de yngre, att inte prioritera sparandet för att man anser att allt sparande ligger i bostaden. Om man tror att bostaden som investering innebär evigt stigande priser är det lättare att tänka att får jag sämre ekonomi så kan jag alltid sälja min bostad. Nuvarande situation kan få en att tänka om.  Det är väldigt glädjande att de yngre har förstått värdet i att spara.

Och som av en händelse, SBAB har höjt sparräntan till 1 procent!

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.