Kostnadsökningar har lett till ändrat beteende – unga bäst i klassen

Kostnadsökningar har lett till ändrat beteende – unga bäst i klassen

I SBAB:s nya undersökning Hushållens sparplaner framgår att nio av tio har ett sparande och att många under det gångna året har gjort förändringar i sitt sparbeteende. Den vanligaste förändringen är ökat sparande på sparkonto, i aktier och fonder. Betydligt färre hushåll har minskat sitt sparande under året. Främsta skälet till sparande är att ha en buffert mot oförutsedda utgifter. Det är också vanligt att sparandet är till för att klara en inkomstförsämring. Många har genomfört en åtgärd som påverkat ekonomin under året – särskilt yngre.

Nästan hälften i åldern 20 till 34 år har vidtagit någon åtgärd i syfte att förbättra ekonomin under det senaste året. Vanligaste förändringen är ökat sparande på konto och börsen (aktier och fonder). Andra åtgärder, i syfte att förbättra hushållsekonomin, är neddragen konsumtion. Bland andra åtgärder finns ökad prismedvetenhet samt allmän översyn av abonnemang och prenumerationer.

Yngre mer optimistiska om den framtida privatekonomin

SBAB frågade också hushållen om synen på framtiden. Detta för att bättre kunna tolka deras sparbeteende. Huvudslutsatsen är att yngre har en mer optimistisk tilltro än äldre till att privatekonomin förbättras om ett år. Hushållen svarar också att osäkerheten om utgifterna är större än för inkomsterna. Högre omkostnader för el, mat och drivmedel toppar listan över negativa, privatekonomiska påverkansfaktorer. Även oron för högre räntor slår igenom i svaren i undersökningen.

Kostnaderna för el och drivmedel börjar kännas av

Hushållen fick också besvara frågan om högre el- och drivmedelspriser påverkat privatekonomin. 51 procent svarar att det har påverkat privatekonomin och många svarar att de redan har justerat vanor och beteenden för att anpassa sig till det högre kostnadsläget. Minskat bilåkande är vanligaste anpassningen, följt av minskad konsumtion. En del har också minskat på sparandet för att klara av anpassningen till högre omkostnader.

95 procent av de unga har ett sparande och de flesta sparar till en buffert

Flest yngre, 95 procent, uppger att de har ett sparande. 92 procent i åldern 35 till 55 år har ett sparande och 85 procent i åldersgruppen 56 till 79 år. De allra flesta sparar för att ha en buffert mot oförutsedda utgifter.

Inflationen är nu uppe i 6,4 procent. Den högsta sedan 1991. Prishöjningarna på livsmedel och mycket annat märks i plånboken hos konsumenten. Men drabbas inte av panik, sätt dig ned och räkna. Det är framför allt livsmedel som driver på inflationstakten, enligt Konsumentprisindex. Kaffet har blivit mycket dyrare, det har gått upp med nästan 30 procent under det senaste året. Drivmedelspriset har stigit och elen kostar mycket mer än vad vi är vana vid,  framför allt i södra Sverige.

Räkna, räkna , räkna

Ta en kväll och gå noga igenom din ekonomi, håll koll på vad du lägger mest pengar på och om det finns utrymme att dra ned på något. Behöver du exempelvis bilen för att ta dig till och från arbete och fritidsaktiviteter – gör ett överslag hur mycket dyrare det har blivit. Sätt dig ned och räkna, finns det utrymme i din ekonomi att klara av allt trots att det blivit dyrare? Fine. Om inte, vad kan du göra avkall på? Prioritera.

Att ha sparade pengar är viktigt. Försök att bygga upp en buffert med pengar på ett sparkonto som du kan ta av om det kommer en oväntad utgift eller en extra tung månad.  Pengar du kan avvara, som kan både stiga och sjunka i värde kan du investera i fonder eller aktier. Men är du alldeles ny sparare är det bästa att satsa på en buffert på ett konto.

Här kommer några tips som kanske kan vara till hjälp:

Spara på kort sikt

Buffertspara på konto med ränta.

På lång sikt

Månadsspara på börsen.

Bolånen

Räkna på hur en räntehöjning skulle påverka din ekonomi. Bind om du känner dig orolig för kommande räntehöjningar.

Drivmedel

I vår undersökning Hushållens sparplaner har redan många anpassat sig genom att minska på bilåkandet. Anpassningen beror mycket på var man bor och hur familjebilden ser ut. Tänk utanför boxen, kan du passa på att göra alla ärenden på en och samma gång, kan ni samåka flera? Rusta upp cykeln och ta den i stället?

Elpriset

Ladda ned en app för att hålla koll på när elen är som billigast. Anpassa tvätt och annat som slukar el efter hur elpriset rör sig. Priset kan variera väldigt mycket över ett dygn!

Matpriset

Inflationen har även inneburit ökade matpriser. Försök vara flexibel, kolla erbjudande och anpassa menyn efter extrapriser. Det kan kanske till och med bli en kul utmaning?

 

Lycka till! Claudia Wörmann

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.