Känner du ekonomisk oro?

Vi har alla upplevt att omkostnaderna för att leva blivit dyrare. Att handla mat, tända lampan och tanka bilen kostar mer idag än på länge.  Därtill har bolåneräntorna stigit. Många känner sig oroliga över situationen- gör du det också så försök att bena ut vad din oro grundar sig i.  Du kan självklart känna dig orolig för att få det att gå ihop ekonomiskt.  Och så har vi det här med bostadspriserna som sjunker. Så länge priserna stiger så bekräftar det ju att man gjorde en bra affär. Och när det motsatta sker kan känslan bli precis tvärtom, att man gjort en dålig affär.  Det här blir en påminnelse för många om att bostadspriserna kan gå både upp och ned.  Och bor du i din bostad en längre tid lär du få vara med om både upp- och nedgångar.

När omkostnaderna ökar och tillgångarna minskar känner många oro, det är helt naturligt. Försök bena ut vari just din oro ligger. Och dämpa den om du kan.

Bostadspriserna

Bostadspriserna sjunker och bedöms sjunka ännu mer.  Jag vet människor som oroar sig för att bostaden sjunker i pris trots att de inte ska sälja. Bara de som säljer sin bostad påverkas rent praktiskt av att priserna går ned. Alla andra som bor kvar, kan visst känna både oro och besvikelse, men påverkas inte praktiskt, snarare känslomässigt.

Många gånger köper och säljer man på samma marknad. Tänk på att grannen som fick rekordmycket betalt också köpte nästa bostad till ett högre pris. Du som säjer nu köper också nästa bostad till ett lägre pris. Känner du dig osäker på vad du har att röra dig med till nästa bostad, sälj innan du köper nytt.

Är du i begrepp att sälja och köpa – studera marknaden noga. Vad har sålts och till vilket pris? Förbered dig på att det kan ta längre tid än tidigare och, som säljare, bestäm tidigt i processen vad du är villig att sälja för.

Omkostnaderna

Det handlar om att, för vissa på ett nytt sätt, skaffa sig koll på utgifterna. Ta en kväll eller två och gå igenom din ekonomi krona för krona. Vad lägger du pengarna på? Finns det hål att täppa till, abonnemang och prenumeration du kan säga upp eller pausa? Fundera över ditt beteende.  De där ”det kostar bara” utgifterna må vara små, men återkommande kaffe på stan, spontaninköp, kan sammanräknat bli en ganska stor post.  Delar du ekonomi med någon kan det vara bra att göra det här tillsammans. Och passa på att prata om drömmar och mål. Vem vet, kanske har ni saker ni vill ta upp vad gäller ekonomin, drömmar, planer, beteenden. Riv av plåstret och var helt ärliga och öppna! Ät en god middag i anslutning till att ni tar ansvar över er ekonomi.

Skaffa dig koll

Räntan stiger, inflationen stiger och allt räknas i procent. Skaffa dig superkoll på din egen ränta och googla runt vad andra har. Den där superkollen är en bra utgångspunkt för att kunna fatta välgrundade beslut. Räkna på vad en högre ränta innebär för dig, hur väl rustad är du för att hänga med en bit upp? Använd ett av alla räkneverktyg som finns på nätet för att får fram kostnadsökningen i kronor.

I slutet av månaden – effekten  

Kanske känner du inte riktigt av kostnadsökningen förrän i slutet av månaden? Du tankar bilen på ett tank-kort, handlar mat med ett kort i en livsmedelsaffär- och när räkningen kommer i slutet av månaden inser du vad mycket dyrare det blivit. Då kommer också alla andra räkningar. För att inte månadsfakturan ska komma som en chock kan du gå in och läsa av hur mycket du är uppe i vartefter månaden går. På så sätt slipper du negativa överraskningar. Idag finns också appar där du med lätthet kan se dagspris på elen till exempel.

Kanske har du fått hjälp att bena ut vad du är orolig för och ännu bättre- gjort något åt det.

Önskar dig en skön sommar,

 

Claudia

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.