Ur kris kan komma nytänkande och ändrat beteende

Ur kris kan komma nytänkande och ändrat beteende

SBAB ställde nyligen frågor om hushållen genomfört någon åtgärd i syfte att förbättra ekonomin. Samma fråga ställdes i en undersökning  i april, svaren från aprilundersökningen redovisas inom parentes.

Vanligaste åtgärderna
50 procent av hushållen har blivit mer prismedvetna (29 procent i april). 42 procent har dragit ned på konsumtionen (39 procent). 38 procent har gjort en allmän översyn av privatekonomin och sagt upp prenumerationer och abonnemang (32 procent).   Under svaret annat har flest personer angett att man gjort något för att öka lönen, från deltid till heltid etc. Många svar under kategorin annat vittnar om att man i besparingssyfte gjort något för att få ned elkostnaderna till exempel bytt till solceller, bergvärme och spotpris. (Det var samma fördelning mellan högre lön och energibesparande åtgärder under kategorin annat i aprilundersökningen).

Alla har olika utgångspunkt i hur de hanterar dagens situation där det mesta i vardagen blivit dyrare.  Att handla maten, laga den och diska har blivit dyrare. Lägg sedan till att bolåneräntan stigit och att tanka bilen kan bli en dyr historia. Allt sammantaget har det blivit dyrare, men inte för alla och i allt kanske? Jag ska försöka komma med en liten tröstevisa i denna krönika, för visst behövs det tröst och lite positiva ord i en svår situation?

För den som inte äger någon bil och som kan åka kollektivtrafiken stannar fasan över de höga drivmedelskostnaderna vid att läsa rubrikerna. Utan bil måste du också bo så att du kan ha som alternativ att åka buss eller tåg.  Bilen är för vissa en livlina, speciellt om man valt att bosätta sig utanför staden.  De höga drivmedelskostnaderna har sannolikt lett till att man funderar både en och två gånger om alla resor är nödvändiga. Kanske återgår vi till hur livet på landet var för länge sedan. På den tiden när man åkte in till stan och gjorde alla ärenden på samma gång.

El behöver vi alla. För att kunna hålla oss varma, rena och mätta. Vi har under lång tid inte behövt fundera särskilt mycket på vad det kostar. Elen finns ju där bara man trycker på rätt knapp. Nu har vi blivit påminda om att det kan kosta skjortan om man trycker på den där knappen överallt och hela tiden. Det leder förhoppningsvis till ett mer ekonomiskt tänkande på resursen el.  Färre okynneslampor tända i rum man inte vistas i.  Kanske också fler som duschar som Gunde Svan gjorde? Han lyckades duscha (ja, klä av sig, tvål, schampo i och ur, samt klä på sig kläderna under 2 minuter). Vi har blivit varse att värmesystemet påverkar elförbrukningen, kanske fler får kraft och ork att installera solceller eller byta värmesystem till ett bättre?

Maten. Många har redan innan maten blev dyrare levt på liten budget. Handlat livsmedel i billigare mataffärer, köpt färre dyra livsmedel. Och planerat. Men inte alla.  Jag tänker på en gammal släkting som ett facit här. Hon föddes fattig men blev med åren ganska rik. Trots sitt välstånd glömde hon aldrig vad hennes mindre pråliga barndom lärt henne i köket. Potatismoset som blev över ena dagen blev bas till nästa måltid. Hon handlade varor efter säsong och herregud att slänga mat var ett nederlag av stort mått. Frukt och bär blev pajer, sylt och mos. De allra flesta, tror jag, har redan anpassat sig till högre livsmedelskostnader främst genom att revidera vad som köps och kanske var det köps.  Många handlar idag mat och får en månadsräkning. För att undvika att den kommer som en chock kan man göra en avstämning innan månaden är slut. Ur det högre prisläget kan man sannolikt, som min äldre släkting gjorde, hitta kulinariska nyheter trots liten budget.

Högre bolåneräntor påverkar alla med bolån som är rörliga eller med bindningstid som snart löper ut. Försök att räkna på vad en högre ränta innebär för dig.  Då vet du vad du har att förhålla dig till för att sedan ta beslut hur du ska göra. Håll noga koll på prognoser över ränteutvecklingen.

Det är bistrare tider för alla. Många känner sig oroliga.  Är du orolig, försök reda ut varför.  Det är nämligen lätt att hamna i en allmän oro utan att egentligen veta varför. Gå igenom din ekonomiska situation och låt det få ta tid. Kolla noggrant igenom vad som kommer in och vad som går ut varje månad. Finns det utrymme att spara in på något? Försök ändra beteenden och gamla vanor.

Värdefulla insikter kan komma av utmaningar. Den kunskap du nu får, genom de bistrare tiderna som kräver mer eftertanke, har du med dig när det vänder.

 

Claudia Wörmann

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.