Tiden som bristvara

Tiden som bristvara

Mycket i våra liv handlar om tid, hur ska vi få den att räcka, hur ska dygnet få fler timmar? Det finns faktiskt en del som menar att en sekund idag är kortare än vad den var förr. Och det kan vi ju inte kontrollera.

Kanske är vårt förhållande till tid cykliskt. Vem minns inte den där långa väntan som barn, är vi aldrig framme (på bilresan) blir det aldrig julafton och det där sommarlovet som det var så långt till? Och som vuxen, framför allt som småbarnsförälder, som man jagar tid, dagistid, lämningstid, mammatid, pappatid, kvalitetstid, egentid, vuxentid.

Och sen, när barnen får egna barn och man kan summera ett helt yrkesliv, kanske pendeln vänder för de allra flesta, tiden går så långsamt igen.

Nyligen kunde SBAB med hjälp av siffror från Booli konstatera att det i genomsnitt  tar 3,5 månad (104 dagar) att förmedla en villa, ett radhus  i Sverige, och knappt en månad för en bostadsrätt (27 dagar). Och som köpare kommer du inte in i processen direkt, första visningen kommer sällan direkt  i samband med att bostaden läggs ut på nätet.

Det förekommer att bostäder tas bort innan visning, vilket innebär att köpare och säljare kommer överens innan bostaden visas på en allmän visning. En förklaring till de korta förmedlingstiderna  är att det råder obalans mellan utbud och efterfrågan på många orter i Sverige. För många är bostadsaffären det största privatekonomiska beslutet i livet,  med uppenbart korta betänketider. Ett flyttbeslut är många gånger känslomässigt jobbigt och statistiken visar också att du måste vara både alert för att hinna med och påläst för att fatta välgrundade beslut.

För en del kan den korta betänketiden vara skrämmande, jag tänker framför allt på förstagångsköpare som helt saknar erfarenhet av hur en bostadsaffär går till. Men också för den stora grupp människor som inte varit aktiva på bostadsmarknaden på länge kan det vara svårt att hänga med.

Försök att hålla huvudet kallt,

Claudia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 13 =