Siffrornas lov och förbannelse

Siffrornas lov och förbannelse

Kanske tillhör du en av alla som är intresserad av hur bostadsmarknaden utvecklas? Och som följer marknaden noga. Bostadsmarknaden är en så pass stor del av samhällsekonomin, en del kallar den för en motor, så visst går det att förstå intresset för utvecklingen. Och på det personliga planet, alla säljare och köpare av bostäder, och andra som vill hålla koll på värdet av sin egen bostad utan att ha planer på att sälja, vill hålla sig uppdaterade om marknaden. Förstås.

Och det går utmärkt idag. Statistik som baseras på senaste månadens försäljningar finns helt öppet att se för den som vill. Mäklarstatistik samlar in siffror över den senaste månadens försäljningar (med en månads fördröjning, i januari vet vi hur snittpriserna såg ut i december) från landets fastighetsmäklare. Den som vill kan följa utvecklingen av medelpris på stadsdelsnivå i storstadsregionerna och på kommunnivå i landets övriga delar. För villor, bostadsrätter och för fritidshus (dock inte senaste månaden utan per år). Det är egentligen ganska fantastiskt vilken källa till information som nätet är.

Precis lika lite som ens den mest luttrade experten kan förutspå exakt vad en bostad ska hamna på i pris , lika lite ska man betrakta statistiken över medelpriset i  sitt specifika område som ett facit. För det finns inte. Alla bostäder är lika unika som dess innehavare och därför ska man bara se statistiken som en indikation.  För vad många glömmer bort, tror jag, är att bakom medelpriset ligger en stor mängd bostäder som sålts, alla med olika standard och läge, som tillsammans bildar ett medelpris.

Som köpare

Vi säger att medelpriset i det område du är intresserad av ligger på 73 000 per kvadratmeter. Du tittar på en bostad som ligger högst upp i fastigheten, som nyligen är topprenoverad och du har de där 73 000 per kvadratmeter i huvudet när det börjar närma sig 80 000. Tycker att det börjar bli riktigt dyrt. Eller det motsatta, trean med potential som är något för den händige, längst ned i fastigheten som Bertil nu säljer, han som rökt inne och som inte brytt sig om att renovera sedan han flyttade in 1975. Lägenheten är till salu för långt under 73 000 per kvadratmeter, rena fyndet eller? Ta medelpriset som en indikation, och sen tittar du på bostäder och sätter den specifika bostaden i relation till medelpriset, uppåt eller nedåt alldeles beroende på bostad.

Som säljare

Som säljare kan det ibland vara svårt att inte se sin bostad som den finaste på hela gatan eller i hela fastigheten, kanske säljer du till och med den finaste bostaden i hela kommunen? Är det någonstans hemmablind gör skäl för namnet så är det ju hemma. Vi blandar frikostigt minnen och känslor med det praktiska. Ett dåligt underhållet hem som kräver renovering blir tyvärr inte mer attraktivt för att ni haft trevliga middagar i det eller framgångsrikt fostrat fyra barn i det för den delen. Även här ska du se medelpriset som en indikation och med klarsyn försöka mäta din bostad du säljer mot det , är din bostad topprenoverad höj din förhoppning, är den lite sämre – sänk.

Och det här med tur

Ibland faller det sig så, för så är ju den svenska bostadsmarknaden utformad med budgivning, att flera vill ha samma bostad. Den kanske inte alls är topprenoverad, men det är en bostad som passar precis in i kravspecifikationen för en bostad hos flera. En enplansbostad i området med flervåningshus kanske, en yteffektiv bostad med många rum för stora familjen, eller lägenheten med mer balkong än bostadsyta.  Vad jag menar är att det ibland inte heller går att helt avgöra hur slutpriset för en bostad ska bli beroende på skick. Det är faktiskt så enkelt att det också handlar om lite tur ( för säljaren) som i detta sammanhang innefattar att bostaden ska attrahera flera som verkligen vill bo där. Och som budar.

Fortsätt följa bostadsmarknaden, den är mer intressant än någonsin. Medelpriset är en bra vägledning för dig, men med den stora bristen att intervallerna högst och lägst inte syns, det är där din egen bedömningsförmåga kommer in!

 

Lycka till,

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 3 =