”Jag är en så stolt far” – resan med den eritreanskfödda taxichauffören

”Jag är en så stolt far” – resan med den eritreanskfödda taxichauffören

Hej Robert, säger taxichauffören glatt när han hämtar upp mig tidigt på morgonen utanför ett hotell i en av Sveriges större städer där jag dagen innan hållit två anföranden om läget i svensk ekonomi. Jag trodde inte att jag skulle hämta upp någon som ser så svensk ut, säger han med hänvisning till mitt efternamn som han inte tycker låter som typiskt svenskt (hans ord). Jag svarar honom att det bor en och annan Boije i Sverige men med lite olika stavningar.

Han pratar bra svenska med den typiska dialekten för staden i fråga men bryter lite. Jag frågar hur länge han bott här och han svarar i drygt 30 år. Vart kommer du ursprungligen ifrån frågar jag. Från ett land på Afrikas horn – gissa vart, säger han lite pillemariskt. Eritrea gissar jag och han skiner upp efter min turliga gissning.

Trivs du bra i Sverige frågar jag. Ja, mycket säger han – allt är så välordnat här. Jag har en inkomst på 15000 kronor i månaden, mina barn har gått på högskolan och har bra jobb. Jag är en SÅ stolt far, säger han. Jag kommer i samma veva att tänka på ett tidigare blogginlägg jag skrev efter SNS:s Tylösandskonferens i augusti där ny forskning togs upp som visar att Sverige tillhör ett av de länder med störst möjligheter till social rörlighet (The Swedish Dream not the American.)

Saknar du Eritrea frågar jag. Lite säger han, men tar åter igen upp hur bra och välordnat han tycker allt är i Sverige. Jag har allt man kan önska sig; fru, fina barn som alla har fått en bra utbildning, bostad, fast jobb och en inkomst. Han gör ingen antydan till att klaga på att han skulle ha en låg lön. Om jag ändå måste framhålla något negativt, så får jag väl säga det kalla vädret under vinterhalvåret, säger han. Men han lägger snabbt till att man ju kan lösa det ”problemet” genom att köpa varma kläder.

Jag frågar honom om hur han ser på läget i Eritrea nu. Han säger att det nya fredsavtalet med Etiopien är mycket glädjande men att han med stor oro ser på den stora flyktingströmmen från Eritrea.

Han berättar också att han likt många andra eritreaner världen om betalar 2 procent av sin inkomst till den eritreanska staten och jag slås åter igen av att han inte beklagar sig, trots att bakgrunden till den här betalningen är högst tvivelaktig.

Resan till flygplatsen gick snabbt. När vi skiljs åt säger han med glimten i ögat: ha en bra dag nu Robert ”BOIJE” med ett försök till lite franskt uttal av mitt efternamn. Du med säger jag med hans ord ”jag är en så stolt far”, dröjandes i öronen.

Jag är också en stolt far, tänker jag.

Robert Boije

Chefsekonom, SBAB

Lite kuriosa i sammanhanget: Enligt Wikipedia bor det flest personer men namnet Boije i Finland och därefter Sverige. Namnet härstammar från numera tjeckiska Böhmen som fått sitt namn efter de keltiska Bojerna som bodde i området redan innan Kristi födelse. Det ger också ett visst perspektiv på vad som ska betraktas som svenskt eller inte.

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Robert är chefsekonom här på SBAB och bloggar om fastighetsmarknaden, svensk ekonomi och den ekonomiska politiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − five =