Det går visst att ta ekonomiska beslut i pyjamas

Det går visst att ta ekonomiska beslut i pyjamas

Ibland sägs det att det är svårt att sätta sig själv och det samhälle vi lever i just nu i perspektiv. Jag brukar ta en ganska nära släkting som referens till nuet. Hon blev nästan 100 år och det räckte med att se på vilket sätt hon hanterade prylar för att se skillnader. När vi ärvde hennes dammsugare såg den ny ut och sopborsten i trä hon hade tills hon dog,  köpte hon på en marknad 1953.

Och det där med bostaden som markör för vem man är, hur det känns i en viss bostad den diskussionen påbörjade jag aldrig med henne.  För henne och hennes vänner var boendet facilitet och inte identitet, den var nog lyckan i att få uppleva indragen el och WC, treglasfönster och element istället för ved eldat, utedass och drag. Idag har vi så bra standard i våra hem att vi kan ägna oss åt att identifiera oss med våra bostäder. Vem har inte hört historier om att den lägenheten kändes inte helt rätt, eller så fort vi klev in kände vi, det här är vi!

Och banken var en fysisk byggnad, ofta pampig, dit gick man minsann inte i vilka kläder som helst inte, kanske var det lättare ”dresscode” på postkontoret, men definitivt inte om min släkting skulle på läkarbesök. Idag kan du göra allt i pyjamas på nätet om du vill.

Det finns en enorm källa till information idag. Du kan gå på bostadsvisning och snoka runt hur grannen inrett, högt förfasa dig över färgval och tapeter utan att ens vara på plats, kanske lika bra det för grannsämjans skull. Tryggt bakom skärmen kan du få inspiration till hur att göra, men mest kanske till hur att inte göra i ditt eget hem. Du kan på nolltid bilda dig en uppfattning om område och prisläge.

I dagarna gick SBAB ut med hur många med sparkonto som har koll på sin ränta och det visar sig att 3 av 10 av de drygt 1 000 personerna vet inte. Det är förvånande. Du kanske tänker; det är ju noll, det är lätt att komma ihåg och behöver inte ens kollas upp. Tror du att alla har noll i sparränta bör du definitivt ägna dig åt lite research på nätet.

Det stora informationsflöde som finns att tillgå idag gör det faktiskt svårt att säga: jag visste inte. Kanske är du en av dem som inte riktigt vet din ränta på sparkontot, eller vill veta mer om juridiken vid en separation, hur du kollar värdet på din bostad, vem som säljer det bästa surroundsystemet eller vad grannen som säljer har för inredningsstil. Utnyttja den tid vi lever i, med all information som flödar,  till något positivt. Gör din research redan idag, i pyjamas om du vill!

 

Claudia Wörmann

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + five =