Berätta om dina dåliga affärer

Berätta om dina dåliga affärer

Har man aldrig tidigare befunnit sig i dagens situation med stigande bolåneräntor, högre inflation och en bostadsmarknad som går in i en mer avvaktande fas kan nuvarande situation te sig både skrämmande och nervös.  Vår samtid innebär att många gärna delar framgångssagor med varandra. Och de där investeringarna eller livsvalen som gick lite snett gömmer vi bakom affärerna och besluten som gick bättre. Det är roligare att berätta om det som gått bra vilket är fullt förståeligt. Men  den mindre bra effekten kan bli att om man inte hör något annat än om investeringar på börs och bostadsmarknaden som gått spikrakt uppåt är det lätt att invaggas i tron att investeringarna är lika med vinst, alltid.

Det kan vara på sin plats att påminna, företrädesvis yngre, om att all form av investering innebär en risk. Kanske kan du som varit med lite längre berätta om den där affären som inte blev så jättelyckad?

Kostnadsökningarna har börjat tära på människors privatekonomi.  Osäkerheten om framtiden är utbredd. Håll noga koll på de prognoser som görs är ett tips som passar i dessa dagar.

Jag vill också påminna om att SBAB alldeles nyligen höjde sparräntan till 0,75%. Det kommer ofta rekommendationer om att sträva efter att ha ett spritt sparande. En del ska sparas på börsen, en del mer långsiktigt, ett sparande till pensionen, spara till barnen och en buffert på sparkonto. Jag går delvis emot den rekommendationen. Det har visat sig att många känner stor stress på grund av alla välmenande råd om sparande.  Är du helt ny sparare, du har kanske inte haft ekonomin för att få till ett sparande tidigare, eller om du börjar om efter att ha använt dina sparade pengar, då råder jag dig att spara på konto. Först när du har en buffert på ditt sparkonto, med ränta, statlig insättningsgaranti och fria uttag kan du börja spara till annat och på annat sätt.

Man kan se buffertsparande som själva grunden till all annan form av sparande. Har du en buffert att ta av om något oväntat sker slipper du känna stress om något oförutsett händer som antingen påverkar din inkomst eller kostar mer pengar än vad du planerat för. Du slipper ta lån för att klara dig.  Buffertpengarna på sparkontot sjunker inte i värde och du når  pengarna snabbt den dagen du behöver.

När du sparat till ditt buffertsparande ett tag kan du sätta dig in i, om du vill och om du har utrymme i din ekonomi, att spara på börsen. Här vill jag påminna om att de pengar du investerar på börsen, ska du vara medveten om, kan stiga i värde, stå stilla och även ha en negativ värdeutveckling.

Vem har inte hört om människor som köpt en bostad och som sålt den med vinst? I en tidigare undersökning från SBAB ansåg de allra flesta att en bra bostadsaffär= en bostad man trivs med och har råd med. I åldern upp till 30 år hade man en avvikande uppfattning jämfört med äldre. En bra bostadsaffär i de yngres perspektiv= köpa billigt och sälja dyrt. Naturligtvis vill alla göra en bra affär och för de yngre verkar det vara viktigast. Sannolikt påverkar historierna om bra bostadsaffärer, i synnerhet från människor som ägt sin bostad väldig länge, de ungas uppfattning om vad en bra bostadsaffär är. Att köpa bostad och ha i åtanke hur man kommer att trivas (trivsel) och att man har ett lånelöfte som möjliggör köpet (har råd) är lättare än den köper bostad med fokus på köpa billigt och sälja dyrt. Det hela kompliceras lite av att det kan vara väldigt svårt att köpa bostad med tanke på att göra en bra affär. Det kan man aldrig estimera ens med de mest raffinerade modellerna.

Så för att summera; satsa på att komma i gång med ditt sparande, gärna med en stående överföring, på ett sparkonto med ränta.  Bostadsköpet bör präglas mer av om du tror att du kommer att trivas i din nya bostad än om du kommer att sälja med vinst den dagen du väljer att flytta.

 

Lycka till,

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.