Sommar sol och stressfri semester!

Sommar sol och stressfri semester!

En undersökning från SBAB visar att det finns ekonomisk stress inför sommaren. 45 procent av kvinnorna och 36 procent av männen kände 2021 oro för sin privatekonomi i samband med semestern. Fler kvinnor än män stressas också av förväntningarna under sommaren, och speciellt de yngre. Sannolikt känner fler av den ekonomiska stressen i år, med tanke på ökad inflation, oroligheter i omvärlden och högre räntekostnader. Är det så att du känner dig ekonomiskt stressad över den stundande semestern- bestäm dig för att det här ska vara den sista sommaren du känner så. Planera redan nu för att nästa sommar ska bli avkopplande och stressfri. Även gratisnöjen kan berika en sommar och egentligen handlar det väl om en enda sak- lyxen i att vara ledig.

Anpassa efter egen förmåga

Vår samtid kan leda till att stressen ökar. Vi delar frikostigt med oss av bilder från resor till Toscana eller en bild på en härlig solnedgång vid den hyrda stugan. Sällan eller aldrig berättas om vägen dit. Pantburkskvitton, uppoffringar och saker man avvarat för att nå sitt sparande göre sig icke besvär på sociala media. Det kan vara lätt att tro på tonårsuttrycket ”alla andra får ju.” Men så är det inte. Det är sannolikt lättare att tro att alla andra kan uppnå sina sommardrömmar om man själv har begränsade möjligheter. Försök att inte låta dig påverkas av vad du ser på nätet att andra gör. Om du vill, prova att stänga av eller pausa flödet under sommaren. Sommar och ledighet ska ju vara avkoppling och inte stress över vad andra gör.

Utforska hemmiljön

Vi tar ofta samma vägar i vardagen. Kanske reflekterar du inte över det, men så gör de flesta av oss. Samma väg till bussen och hem, en och samma väg från affären och skolan och hem,  och så vidare. Prova att utforska din närmiljö. Om du har barn, gå till en lekpark längre bort, inte den vanliga. Gör vägen dit till en utflykt. Sväng höger där du brukar gå rakt fram.  Kanske hittar du helt nya guldkorn alldeles i närheten av hemma. Vardagens stress kan begränsa vår möjlighet att på riktigt upptäcka vår hemmamiljö. Jag vet människor som under hemestern upptäckt att de faktiskt bodde mycket närmare badet än vad de visste. Andra som upptäckt ett fint grönområde i hemmatrakten, när de tagit sig tid att utforska.

Gör en budget

Gör en sommarbudget och håll dig till den. Att räkna på vad sommaren får kosta per dag gör det lite enklare än att ha en klumpsumma att förhålla sig till. För frestelserna är många- en glass, en träff med vin, en middag, ett spontaninköp av något som bara hänger där.

Tack nej

Det ska grillas, tas en tur med en skärgårdsbåt eller så vill några vänner att du följer med på konsert eller varför inte ett besök på Kolmården. Prova att tacka nej. Det går faktiskt bra. Många små utflykter och roligheter samlat under semestern kan gräva hål i ekonomin. Anser du att du har råd med allt, prova ändå att prioritera.

Drivmedel

Att tanka bilen har blivit en dyr historia. För många är bilen en del i navet som gör att vardagshjulen snurrar. Men kanske inte lika mycket under semestern? Försök att ställa bilen och ta bussen, spårvagnen, tåg, båt eller cykel dit du ska.

Hitta precis din egen semesterlunk. Att träda solvarma smultron på ett strå kan vara ett lika fint minne som en grekisk sallad på en taverna att ta fram i höst när det börjar bli ruggigt och kallt.

Med önskan om en härlig sommar!

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.