Det där läget, och utsikten

Det där läget, och utsikten

En bostads läge hamnar högt upp på listan på vad som är allra viktigast när vi ska välja. Läget i det stora är ju val av land, län, kommun och gatuadress. Det handlar lika mycket om lägenhetens läge i fastigheten, var villan ligger på tomten, radhusets läge i området eller torpets placering på tomten. Till skillnad från inredningen är ju läget svårare att förändra, bostaden ligger där den ligger.

Läget på bostaden påverkar vår utsikt, vad du ser från din bostad är ju väldigt viktigt, ser du en annan fastighet eller blickar du ut över kluckande vatten? En andelning till att sjöutsikt är så pass eftertraktat och att det är en stark påverkansfaktor på pris har sannolikt med föränderligheten att göra. Bor du så att du ser ut över vattnet kan du också se fram emot att utsikten förändras väldigt tydligt med årstiden, med is på vintern och böljande vågor andra årstider. Bor du precis vid vattnet borgar det även för att din bostad är insynsskyddad åtminstone från sjösidan. Sverige har väldigt många sjöar och mycket kust, trots det är sjöutsikten det där lilla extra för de allra flesta.

Jag har en teori att utsikten har en förmåga att påverka oss, mer eller mindre medvetet. Det här med att ha perspektiv är viktigt, på tillvaron, till sig själv och på sitt sammanhang. Jag tror att den som ser långt, över böljande fält eller kanske horisonten, lättare har förmågan att få perspektiv på sin tillvaro. Det är vad jag tror, vad tror du?

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + seventeen =