Vem månadssparar åt dig: Skatteverket eller du själv?

Vem månadssparar åt dig: Skatteverket eller du själv?

Enligt Skatteverket får 555 485 personer i dagarna skatteåterbäring. Nämligen de som deklarerade före den 29 mars, inte gjorde några ändringar och har en digital brevlåda. Dessa personer slipper vänta till midsommar och får pengarna under de närmaste dagarna. För många blev insättningen från Skatteverket ett sanslöst glädjande besked. På Twitter läste jag exempelvis följande glada tillrop: ”Skatteåterbäring redan??? Jag älskar Sverige!!!”.

Att lite “oväntade” extrapengar skapar sådan fascination att det pratas om det på jobbet och i sociala medier förvånar mig varje år. Okej att det finns en överraskningseffekt i att du inte vet om du kommer få tillbaka pengar eller inte. Men ändå. En del av den här glädjande effekten kan du uppnå alldeles på egen hand. Allt du behöver är ett regelbundet månadssparande som du inte nallar av. Och vips: en vacker dag har du en rejäl slant som du kan använda till precis vad du vill.

Ett tips för att hindra dig från att nalla av sparandet är att förvara bufferten hos en annan bank än den som är din ”vardagsbank”. Det går lätt att öppna konto med hjälp av Mobilt Bank-ID. Om du inte ser pengarna i appen eller internetbanken så är sannolikheten mindre att du frestas att ta ut pengar därifrån. Se bara till att banken du väljer ger dig ränta på pengarna, har fria uttag och insättningsgaranti. Då kan överraskningseffekten bli nästan lika stor när du efter ett tag ser efter hur mycket sparandet blivit. Nästan 🙂

Skatteåterbäringen du får nu kan dessutom bli en bra grundplåt till ditt kontosparande.

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × three =