De 5 mest romantiska sakerna du kan göra för din partner på Alla hjärtans dag

De 5 mest romantiska sakerna du kan göra för din partner på Alla hjärtans dag

Jag är inget stort fan av alla hjärtans dag. En konstruerad dag med en svag koppling till något medeltida helgon som på en bestämd dag tvingar folk att vara romantiska känns helt enkelt inte så romantiskt. Än mindre när man på Wikipedia läser att Sveriges blomsterbransch försökte introducera dagen i Sverige redan i slutet på 50-talet. Självklart för att de vet att det kommer att säljas miljoner röda rosor på onsdag. Och det är klart att du ska köpa något till din partner om du vill, det är inte det jag säger. Men vill du verkligen göra något romantiskt för din partner, tänk också en dag som denna på er gemensamma ekonomi. Det är romantik på hög nivå, tro mig.

Här är några förslag:

  • Spara mer jämställt! Kvinnor har i genomsnitt lägre livsinkomst och har dessutom ett mindre buffertsparande än män, enligt en färsk undersökning från SBAB. Se till att ni har möjlighet att spara en slant för oförutsedda utgifter genom att göra upp en fördelning där ni betalar en andel av hushållets utgifter i förhållande till er inkomst (om de är olika stora). Båda parter ska ha råd att spara.
  • Gift er! Är ni inte gifta, varför inte passa på att fria på Alla hjärtans dag? Mara Crofts uttryckte det bra i DN i helgen: ”Att jag framhållit fördelarna med giftermål i många år beror inte på att jag är en obotlig romantiker eller moralist. Det är helt enkelt mest praktiskt”. Och så är det. Om er relation går åt pipan är det ofta mest rättvist och enklast att vara gift.
  • Skriv ett samboavtal! Vill ni av olika skäl inte gifta er, se till att ha ett samboavtal som reglerar vad som händer om ni separerar. Viktigt om en av er går bort i förtid, men också för att slippa onödiga tvister om vem som ska ha vad vid en separation.
  • Försök att dela på föräldraledigheten! Om ni inte gör det är det minsta ni ska göra att ge den partner som är hemma längst ekonomisk kompensation för inkomstbortfallet. Du kan exempelvis föra över din premiepensionsrätt till din partner. Kolla upp det!
  • Prata pengar hemma! Pengar är som jag har sagt tidigare inte bara ett transaktionsmedel – det är grunden till era gemensamma drömmar och förhoppningar. Ju mer ni vet om varandras livsmål desto större chans är det att ni har en överensstämmande syn på hur er gemensamma ekonomi ska se ut.

Kram på er,

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 3 =