Fler kvinnor än män saknar buffert för oförutsedda utgifter

SBAB gör undersökningar ganska frekvent, i den senaste publicerade frågade vi om sparande. Även om sparandet har ökat, män och kvinnor och i alla åldrar jämfört med förra året så är det flera som har mycket sparade pengar. Här kan du läsa mer om undersökningen.

Men det finns en grupp som halkar efter övriga. 10 procent av kvinnorna sa att de stod helt utan buffert, det fanns inga pengar för oförutsedda utgifter. Samma andel som förra året. Antalet män som saknar buffert har minskat, 7 procent i år jämfört med 12 procent 2017.

Det finns en  massa situationer när en buffert för oförutsedda utgifter kommer till användning.  Något går sönder, en försenad utbetalning, tillfälligt försämrad inkomst med mera.  Den grupp som helt saknar buffert gör det av lika många anledningar som det finns individer. Ibland finns det helt enkelt inte utrymme, andra kanske skulle kunna spara, om så bara en liten summa då och då.

Och det är dig jag vänder mig till, du som inte riktigt vet om du kan ha utrymme att spara till en buffert,  i detta blogginlägg. Kanske tillhör du dem, och jag vet att det är många, som känner att en budget är lika med att käka sågspån, torrt och smaklöst, du blir bara torr i munnen. Och det florerar rekommendationer på hur många löner som ska sitta på kontot för att det ska vara OK.  Appar som kan laddas ned, tester som kan fyllas i. Det kan kanske kännas övermäktigt, som att det inte är någon idé att börja om det inte inom en snar framtid handlar om flera månadslöner på kontot.  Strunta helt i det.  Det finns också något slags tabu i diskussionen om pengar, det är för många ett känsligt ämne att prata om, kanske speciellt om man tillhör den skara som är ganska ointresserad och som dessutom inte har en buffert.

Mitt handfasta och mycket enkla råd är att ta den summa som blir kvar varje månad efter det att du betalat dina räkningar, och dela den med antalet dagar det är kvar tills dess det kommer in nya pengar. På så sätt får du något att referera till, faktiskt en början på både en budget och en buffert. Och där någonstans kanske ditt ekonomiska intresse vaknar till liv, vem vet?

Och du, bara en liten summa i buffert är bra, nej rent av jättebra!

Claudia

 

Läs mer här

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − five =