Stort intresse för svenska fritidshus utomlands, kanske tack vare Astrid Lindgren?

Stort intresse för svenska fritidshus utomlands, kanske tack vare Astrid Lindgren?

Kanske börjar det med en saga av Astrid Lindgren?

De svenska fritidshusen är populära. Till skillnad från hur fritidshusmarknaden i många andra länder ser ut(med många hus i samma område, byggda ungefär samtidigt och med gatunamn som liknar varandra i perfekta raka rader) har många av Sveriges torp och sommarstugor i själva verket varit permanentbostad till en familj för länge sedan. Här kanske torparfamiljen bodde i den lilla stugan vid vägen, med alla sina barn, och i den nu moderniserade parstugan bodde skomakarfamiljen som värmde sig kring den öppna spisen och som skodde hela byns gamla skor.  Vem vill inte ha en tillhörande historia till det hus man köper? Kanske har Astrid Lindgren och idyllerna som Katthult och Nangijala i barnböckernas värld bidragit till att marknadsföra vår kulturskatt. Det tror jag bestämt. Prisbilden och valutakurs påverkar förstås också

Tyskar först – norrmän nu

Statistiska centralbyrån(SCB) samlar in statistik om våra fritidshus. Nyligen kom en rapport om utländskt ägande. Mest populärt att köpa fritidshus i Sverige är det bland vännerna i vårt grannland Norge. Totalt 11 711 norrmän äger torp och fritidshus i Sverige, 11 025 danskar äger och 10 111 fritidshus ägs av tyskar. Antalet fritidshus ägda av utländska ägare har ökat med 19 370 eller 107 procent sedan år 2000. Ägare från Tyskland var de första som började köpa fritidshus i Sverige och redan år 2000 fanns det drygt 9 000 svenska fritidshus ägda av tyskar som 16 år senare ökat till drygt 10 100. Danskarna var som mest aktiva på den svenska fritidshusmarknaden mellan åren 2000 – 2008 för att därefter avta. Sedan år 2000 har antalet fritidshus ägda av norska och danska ägare ökat med 9 169 stycken (361 procent) respektive 6 589 stycken (149 procent). 40 procent utlandsägt i Kronoberg De regionala variationerna av det utländska ägandet av fritidshus är stora. Andelen utländskt ägande är störst i Kronoberg och i Värmland med 40 respektive 24 procent av det totala fritidshusbeståndet. I Stockholm, Uppsala, Södermanland, Gotland och Västmanland uppgår det utländska ägandet till mindre än 1 procent av beståndet.
Olika favoritlän Största antalet utlandsägda fritidshus återfinns i Västra Götaland (7 436), Värmland (6 245), Kronoberg (4 706) och Skåne (3 755). Norska ägare föredrar Västra Götaland, Värmland och Jämtland, danskarna Kronoberg och Skåne, tyskarna Kalmar, Västra Götaland, Kronoberg och Värmland medan holländarna föredrar Värmland. 6 av 10 fritidshus utlandsägda i Markaryd I 21 av Sveriges kommuner är minst en tredjedel av det totala fritidshusbeståndet utlandsägt. Störst andel utlandsägda hus finns i Markaryd (60 procent), Munkfors (51), samt Tingsryd och Älmhult (49 procent).

Senare i vår kommer SBAB att presentera en rapport om fritidshusmarknaden i Sverige, håll utkik om du är intresserad. Fram tills dess hoppas vi att våren gör sitt antågande på riktigt så att den där fritidshusdrömmen kan ta fart ordentligt!

Hälsningar Claudia Wörmann, Boendeekonom

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =