Fem tips för dig med torpdrömmar

Fem tips för dig med torpdrömmar

En del av Sveriges fritidshus kommer aldrig ut på den öppna marknaden. Många går i arv inom familjen.  Det finns ingen så laddad boendeform som just fritidshus. Här ryms familjehistorier från generation till generation.  Kanske kommer huset till sist i en släktings  ägo som egentligen inte är så intresserade, som hellre åker utomlands eller spenderar sin semester på annat sätt.  Men omkostnaderna för fritidshuset är så låga så huset får stå kvar, även om det inte utnyttjas på samma sätt som när tidigare generationer ägde huset. Det är heller inte ovanligt att samäga, att flera ur en familj delar på ett fritidshus. Då är det viktigt att alla har samma uppfattning om hur att nyttja huset och vilken standard man önskar.

SBAB gör regelbundet undersökningar om fritidshusmarknaden. I år svarade drygt 10 00 personer bland annat på frågan om de helst äger eller hyr ett fritidshus. 44 procent vill gärna äga ett fritidshus, 34 procent vill helst hyra och 23 procent är inte intresserade av ett fritidshus alls. Vi frågade också var ett fritidshus ska ligga geografiskt för att vara attraktivt. Länge toppade Stockholms skärgård önskelistan. Men inte längre. För andra året i följd ligger ett fritidshus på Gotland högst upp i rankingen.

Fritidshusranking 2017

Fritidshuset i Stockholms skärgård har blivit petad från förstaplatsen, och för andra året i följd toppar Gotland fritidshusrankingen.
Fler och fler drömmer om ett fritidshus i fjällen som klättrat från åttondeplatsen i fjol till en fjärdeplats i år. 

Ditt fritidshus behöver renoveras, hur känns det?
Det ville SBAB ta reda på och ställde därför frågan om vad ett fritidshus med renoveringsbehov framkallar för känslor.

67 procent svarar att de känner sig förväntansfulla och att det känns kul att renovera. Övriga 33 procent svarar att de blir stressade av att tänka på ett fritidshus med renoveringsbehov och att renovera på semestern inte är något för dem.

Föreställ dig att du precis köpt ett fritidshus med stort renoveringsbehov, hur gör du var en fråga som ställdes. Och det vanligast är att göra en del själ v och ta hjälp av hantverkare. Näst mest vanligt förekommande är att ta hjälp av släkt och vänner.

1. Anlitar hantverkare och gör en del själv
2. Tar hjälp av släkt och vänner
3. Jag gör allt själv
4. Jag köper ett hus med renoveringsbehov för att jag vill ha det så
5. Anlitar hantverkare till allt som behöver göras

Det kan finnas inslag av romantiserande när man tänker på att renovera sitt lilla torp. Vi blir ju ganska ivrigt påhejade av program och artiklar i ämnet. Och precis som i våra övriga bostäder vill vi sätta vår egen prägel där vi är på vår lediga tid under helger och semestrar. Att ta hjälp av de som kan minimerar inte bara eventuella skador utan kan minska stressen som ju är extra ovälkommen på semestern.

Ett par handfasta tips till dig som går i fritidshustankar, som egentligen handlar om att du och din eventuella partner ska ställa frågor som bara ni  vet svaret på:

  1. Hur vill du nyttja fritidshuset, bara på sommaren eller andra perioder?  Ska du vara där bara på sommaren är kraven på standard inte lika höga och prislappen ofta lägre än för ett fritidshus med åretruntstandard. Sätt prislappen i relation till nyttjandegrad. Addera lite på priset och du kan använda fritidshuset året om.
  2. Hur viktigt är det för dig att kunna ta en simtur  på morgonen ( blir det ens badbar temperatur)  och att se ut över kluckande vatten? Det som påverkar priset på ett fritidshus allra mest är närheten till vattnet. Kan du tänka dig att cykla till badstranden eller åka på annat sätt kommer du billigare undan.
  3. Hur långt vill du färdas? Tänk noga igenom hur långt du kan tänka dig att åka för att komma till ditt fritidshus. För vissa är det också viktigt att kunna åka annat än bil.
  4. Klarar du av det? Det där gulliga torpet med stort renoveringsbehov som är till salu för en billig peng kan vara hur lockande som helst och sätta igång fantasin rejält. Ställ dig frågan om du har tid, kunskap och ork att renovera när du är i din stuga. och tänker du anlita hantverkare, vad blir prislappen om du adderar den kostnaden på huset?
  5. Kommer ni trivas? Besök trakten, hör dig för, lyssna och känn efter, det bästa är att hyra något en tid för att känna hur och om den där mycket subtila känslan av trivsel infinner sig.

Tänk till sist på att köpa ett fritidshus med tanke på de allra närmastes behov. Köp inte med tanke på att vänner ska komma på besök.  Stort lycka till!

 

Claudia

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × four =