Ett ekonomiskt och ett altruistiskt skäl att byta bil

Ett ekonomiskt och ett altruistiskt skäl att byta bil

Regeringens vårbudget presenterades i veckan men den innehöll inga större nyheter för din plånbok. Dock är det så lätt att reducera innehållet i dessa budgetar till hur det påverkar dig. Istället för att lyfta blicken och tänka att politiska beslut kan ha långtgående påverkan på allas vårt samhälle och vår omvärld. Exempelvis på klimatet, som regeringen i budgeten kallade ”en av mänsklighetens viktigaste utmaningar och vår tids ödesfråga”.

Klimatförändringarna är kanske inget som du i din hektiska vardag går och tänker särskilt mycket på. Kanske märker du att de vegetariska alternativen på restauranger och i matvarubutiker blir fler – precis som presscheferna på de stora livsmedelskedjorna gör. Kanske ser du allt fler elbilar på vägarna. Kanske har du sett en dokumentär och fått en insikt. Vad vet jag.

Men en sak noterade jag i budgeten och det är även tydligt sedan en tid tillbaka. Politiker, inte bara i Sverige, utan i hela världen, gör verkligen en kraftansträngning i denna fråga. Vilket är behövligt

En företeelse som starkt bidrar till koldioxidutsläppen är personbilstrafiken och här vill politikerna påverka oss i en viss riktning. Det finns miljöbilspremier och förslag till höjda fordonsskatter på diesel- och bensindrivna bilar. Ekonomiska incitament är ett sätt att framkalla en beteendeförändring. Och i det här fallet bör vi kanske alla fundera på hur vi kan bidra. Står du i begrepp att byta eller köpa ny bil? Fundera en gång till på vilket drivmedel den bilen ska gå på. Det finns, förutom ekonomiska incitament som direkt påverkar din plånbok, större och mer altruistiska motiv att göra just det.

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 2 =