Flockbeteende på bostadsmarknaden – gynnsamt att vara individualist

Flockbeteende på bostadsmarknaden – gynnsamt att vara individualist

Ett stort utbud leder till ännu större utbud. Vad menas? Vid tidpunkten innan Internet revolutionerade hela samhället kan kännas så lång bort, var du då intresserad av en bostad såg du en annons med knapphändig information i tidningen med telefonnummer till fastighetsmäklaren där du fick veta mer om bostaden. Kraftig obalans i informationsunderlag kan man ju konstatera. Idag däremot har vi möjlighet att anonymt kolla runt på bostäder till salu på nätet. Inte bara det att vi kan vara anonyma, vi kan tillgodogöra oss i stort sett samma information om bostaden som alla andra.

Efter sommaren har läget på bostadsmarknaden förändrats. Utbudet som varit väldigt lågt har förbytts till en annan situation som gör att köpare kan unna sig den rättmätiga tiden att kolla på flera bostäder innan beslut. Eftersom vi flyttar av ganska privata anledningar, vi blir fler, vi blir färre, två hushåll blir ett och tvärtom så borde summan av antalet som byter boende vara ganska konstant. Eller?

Det var vanligt att stressa fram ett beslut på bostadsmarknaden där affärerna också gick väldigt snabbt. Jag är övertygad om att det finns köpare därute som gjorde sitt livs största affär och som kände sig stressade. Det var till och med så att vissa bostäder aldrig riktigt ”fastnade” i statistiken för om man surfade runt kunde det vara ganska vanligt att se annonser där det stod: borttagen innan visning. Där köpare och säljare gjort upp innan den allmänna visningen. I oktober 2016 såldes 12,9 procent av alla bostadsrätter innan den allmänna visningen. I år under samma period var det 8.6 procent. Det påverkar givetvis vår uppfattning om utbudet.

I dagens läge känner många sig osäkra på vad som komma skall, det råder delade uppfattningar om hur bostadspriser och marknaden ska utvecklas. Är det så konstigt att utbudet blir större, nej. Om du ska sälja din bostad och håller med dem som bedömer (gissar) att priserna kommer att sjunka, då kanske du skyndar dig att sälja i tid, för om en månad får du sämre betalt. Fler bostäder ut på marknaden. Den enskilde köparen kan ha lyssnat på samma prognos, och ställer sig frågan, varför ska jag köpa idag, om det blir billigare nästa månad? Det bildas ett förråd av bostäder, ett lager att ta av, vilket många bostadsspekulanter aldrig eller sällan tidigare upplevt. Speciellt inte i tillväxtregioner.

Det finns en del dolda mekanismer bland köparna som kan vara svåra att mäta annat än som en uppfattning. På en riktigt het marknad, där tillvänjningen till att besluten ska fattas snabbt har gått gradvis och under en lång tid kan det finnas en gräns för när köparna blir mer avvaktande till en specifik bostad. Vad menar jag nu då? Jo låt mig förklara. Vi är riktiga flockdjur även om vi lever i tron att vi alla är exceptionellt individuella – när det kommer till bostadsköpet vill vi gärna ha det alla andra vill ha. Och har en bostad varit till salu en tid och fortfarande ligger kvar till salu reagerar vi med att tänka att om ingen annan vill ha den varför skulle jag. Bostaden det är huggsexa om – den vill alla andra ha. För vem vill köpa fel bostad till fel pris?

I dagens marknad är det sunt se bortanför den där vanemässiga tanken om att de bostäder som ligger kvar lite längre vill ingen ha och inte jag heller. För idag tar det längre tid att förmedla en bostad än vad vi vant oss vid. Bostäderna i sig konkurrerar med varandra. Jag har hört köpare som faktiskt gjort sitt livs bästa och största affär utan stress. De frångick tanken på att vara som alla andra, det köpte där huset som var orenoverat, låg tre gator upp från det mer uppfräschade, där alla andra var på visning. Det var absolut inget fel med den bostaden, de var ensamma på visning och köpte till begärt pris.

 

Claudia Wörmann

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − twenty =