Så vinner de goda exemplen över de dåliga i coronapandemins spår

Så vinner de goda exemplen över de dåliga i coronapandemins spår

Vi befinner oss nu i en situation som få av oss trodde att vi skulle få uppleva. Detta även om vi många gånger under årens lopp informerats om att en viruspandemi av det slag vi nu ändå har någon gång troligen skulle komma – det var bara en fråga om när. Svininfluensan 2009 gav oss en viss försmak.

Viruspandemier av olika slag har också varit ett flitigt förekommande tema i flera spelfilmer. Minns ni särskilt filmen Contagion från 2011 av Steven Soderbergh? Om inte, så toppar den nu tydligen flera streaminglistor världen över och har blivit en viral snackis. Den handlar om ett helt nytt virus som snabbt sprids från Hong Kong över hela världen. Många människor dör, men majoriteten klarar sig helt från viruset. Pandemin bryts först när ett vaccin tas fram. Även om filmen inte tydligt tar upp de stora samhällsekonomiska problemen vi har idag, är parallellerna till vår nuvarande situation med coronapandemin skrämmande lika när det gäller det mänskliga lidandet. Tyvärr gäller det också några mindre smickrande mänskliga företeelser.

I filmen bunkras, liksom hos oss idag, toalettpapper och konserver i stora lass. Det kan verka harmlöst och mänskligt förståeligt men försvårar samtidigt för många av våra medmänniskor. Det är också föga rationellt om man tar till sig av den information som finns om försörjningen av olika förnödenheter. I filmen tar dessvärre dessutom vissa personer sig friheten att under vapenhot och även med dödsskjutningar råna sina medmänniskor på den mat de har i sina kylskåp. Där är vi gudskelov inte riktigt än, men i några fall tyvärr inte så långt ifrån.

Personer utan någon som helst empati eller medkänsla knackar nu på hos våra äldre – som tillhör den största riskgruppen och därför isolerat sig hemma – och säger att de kommit för att testa dem för coronaviruset, för att sedan istället råna dem när de väl släppts innanför dörren. Mindre nogräknade figurer köper in stora kvantiteter handsprit som det råder brist på för att sedan sälja spriten långt dyrare på nätet. Patienter tar med sig handsprit hem från sjukhusen. Falska läkemedel som påstås hjälpa mot viruset säljs på nätet. Ryska trollfabriker försöker underminera våra myndigheters råd och information genom att sprida falsk information och desinformation för att spä på kaoset i pandemins spår i syfte att skada förtroendet för de institutioner och samhällsvärden vi i västvärlden byggt upp. Det finns fler negativa exempel som det rapporterats om i media.

Men, som tur är finns också väldigt många goda exempel:

Flera matvaruaffärer i Sollentuna där jag bor har utökat sina öppettider och infört en särskild timme då bara de som tillhör riskgrupperna får komma in och handla. En lokal Ica-affär gick igår ut och meddelade på Facebookgruppen “Sollentunatipset” att de inför hemleverans till äldre – gratis om man handlar för över 300 kronor – annars för en mindre avgift. Jag stod igår bakom en mycket gammal dam i samma Ica-affär (två meter ifrån) – som med lite darrande hand precis skulle betala i kassan – när hon fick höra att hon hädanefter kunde få maten hemkörd. Hon blev så tacksam att det för en stund sken till i de annars lite sorgsna ögonen. En kvinna och hennes man skriver också på Sollentunatipset att de gärna hjälper till att skjutsa äldre som behöver hjälp.

Det finns också andra goda initiativ i näringslivet. Och de blir inte mindre av att några av dem vidtas i visst affärssyfte. Många restauranger som förlorar kunder börjar nu med hemleveranser av mat. Utbildningsföretaget Novare erbjuder en snabbkurs i vårdutbildning för några av SAS 10 000 permitterade i ett läge där sannolikheten är stor att det snart kommer att behövas personella förstärkningar i vården. Flera företag, bland annat sprittillverkaren Absolut, ställer om delar av sin produktion för att tillverka det desinfektionsmedel som används i handsprit. Flera maskintillverkare, bland annat den brittiska biltillverkaren Rolls Royce, ställer om sin produktion och börjar tillverka respiratorer.

Inför den potentiellt hotande bristen på skyddsutrustning på sjukhusen har bland annat personalen på vårdcentralen i Orsa tillverkat hemmagjorda ansiktsskydd och vårdpersonalen i region Sörmland gjort 1000 visir om dagen av gamla overhead-ark. IKEA i Älmhult skänkte tusentals andningsskydd till ett intilliggande sjukhus.

Och allmänheten på flera orter runt om i Sverige visar sin uppskattning över det fantastiska arbete vår vårdpersonal gör i dessa dagar genom att kl. 20.00 öppna fönstren för gemensamma applåder – en betydligt mer positiv variant av de gemensamma ångestvrålen på sen kvällstid i Flogsta under tentaveckorna vid Uppsala universitet.

Listan på de goda exemplen går att göra betydligt längre.

Så vinner de goda exemplen över de dåliga i coronapandemins spår!

Det är nu mer viktigt än någonsin att vi hjälps åt – då ökar förutsättningarna för att vi tillsammans ska klara av även denna kris och på ett så bra sätt som möjligt.

 

Robert Boije

Chefsekonom, SBAB

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Robert är chefsekonom här på SBAB och bloggar om fastighetsmarknaden, svensk ekonomi och den ekonomiska politiken.