Hur ekonomisk psykologi påverkar dig som säljer bostad just nu

Hur ekonomisk psykologi påverkar dig som säljer bostad just nu

Varför tar det sådan tid för priserna att justeras nedåt när bostadsmarknaden helt plötsligt inte pekar spikrakt uppåt som den hittills gjort (läs: varför accepterar inte säljarna det rådande prisläget)? Jag tror att en delförklaring kan vara det som professor Richard Thaler, vinnaren av 2017 års pris i ekonomi till Alfred Nobels minne, kallar för ”the endowment effect”. Thaler visade nämligen i en vetenskaplig studie att vi tenderar att värdera objekt som vi äger till ett högre värde än det rådande marknadspriset. Och din älskade bostad, din borg, varför skulle du vilja sänka priset på den? Hur kan inte alla andra se att den är värd det här priset!? Det gör ju ont i hjärtat.

Kanske spelar den här effekten, som Thaler och hans kollegor påvisade, oss ett spratt. Det är svårt att se att din egen bostad inte motsvarar de höga prisförväntningarna – helt enkelt för att du värderar den högre än vad den till och med just nu är värd.

Så säljarna kämpar på. Lägger kanske ut bostaden till försäljning igen. Och igen. Och till slut närmar sig kanske ett tillträdesdatum på ett nytt boende oundvikligen. Köparna däremot, utan känslomässiga band till bostaden de ska köpa, anpassar sig snabbt nedåt. De vill ju såklart att priserna ska vara så låga som möjligt.

Det är det här gapet som måste slutas mellan köpare och säljare. Där de möts kan vi få en ny jämvikt. På vilken nivå det blir vet vi ännu inte. Men kanske är det först när säljarna lyckas bortse från det värde som själva ägandet tillför marknadspriset?

Samma fenomen gäller säkert för andra saker i ditt hem. En tröja du aldrig använder. Eller den där popcorn-maskinen som står och samlar damm i ett köksskåp och som borde säljas eller lämnas till återvinning. Den är mer värd för dig när den står där och samlar damm än vad du tror, just för att endowment-effekten finns. Hur svårt det än må vara; försöka att hålla dig så rationell det går. Vetskapen om några av de olika psykologiska fenomen som påverkar dig kanske hjälper?

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + two =