Ha en gemensam plan och var disciplinerad – så får du ut barnet ur hemmet i tid

Ha en gemensam plan och var disciplinerad – så får du ut barnet ur hemmet i tid

20 år, vuxen i en egen bostad eller? Föräldrar som har ekonomisk möjlighet bör därför börja lägga undan pengar månadsvis från dagen då barnet föds. SBAB har gjort en djupdykning i hur mycket föräldrar hade behövt spara per månad sedan 20 år tillbaka för att ha råd med kontantinsats till en etta i Stockholm, Malmö och Göteborg.

På många orter är trycket på hyresrätter högt, vilket resulterar i såväl långa kötider som hög konkurrens vid andrahandsuthyrning. Många ser bostadsrätten som ett bra alternativ då det finns ett större utbud och även innebär en investering i den egna ekonomin. Att ha råd med en bostadsrätt som första bostad för unga vuxna kan dock vara en utmaning eftersom det krävs en kontantinsats, som ofta kan uppgå till höga belopp, för att få bolån. Föräldrar som har ekonomisk möjlighet bör därför börja spara till barnets kontantinsats redan från dagen då det föds.

Efter kontroll av bebisens tio fingrar och tio tår bör föräldrar börja tänka på sparande till barnets framtida kontantinsats. Det kan kanske kännas lite konstigt, men det är nödvändigt med tanke på hur tuff dagens bostadsmarknad är.  Sannolikt ser bostadsmarknaden för unga inte så mycket ljusare ut i framtiden heller.

Jag tror inte att det finns så många föräldrar som började spara på det här sättet till sin bebis, som föddes för 20 år sedan. Sammanställningen är mer  en illustration över vad som krävs ekonomiskt, nu och i framtiden. Och det ger en ganska bedrövlig inblick i hur illa det är.

För att ge en bild av hur mycket sparande som krävs har SBAB sammanställt hur mycket föräldrar hade behövt lägga undan barnets 20 första levnadsår för att ha råd med kontantinsatsen till en etta idag.

De som har sparat 709 kronor per månad har till kontantinsatsen till en första bostad i Nynäshamn. Har de lyckats spara 1 770 kronor per månad i 20 år räcker det till kontantinsatsen för en etta i Stockholms kommun.

Har du sparat 919 kronor i månaden i 20 år i Malmö räcker det till kontantinsatsen på en etta i området Lugnet, och har du sparat 369 kronor räcker det till en etta i Husie.

För 1 515 kronor per månad i 20 år räcker det till kontantinsatsen för en enrummare i innerstaden i Göteborg, och för 562 kronor per månad till en etta i Bergsjön.

Här kan du läsa om vad som krävs i landets storstadsregioner, Stockholm, Malmö och Göteborg.

Några kommentarer och 6 tips

Uträkningen är en illustration av hur mycket som krävs. Både av dig som förälder och som barn.  det viktigaste i sammanhanget är att kolla i listan på vad som krävs i kontantinsats, det sekundära är att se till vad månadssparandet skulle ha varit de senaste 20 åren. Du kan ha satt pengarna på börsen, i fonder,  fått ett arv, eller så har du som förälder lånat upp lite på ditt boende.   Även om det är de unga i fokus är jag övertygad om att det i allra högsta grad är en fråga som berör de ungas föräldrar. Först när barnen på riktigt lämnat hemmet, då kan du leva ditt vuxenliv som mamma eller pappa, kanske flytta till och med!  Och visst kan den ekonomiska hjälpen  falla inom ramen för curling, men en del av hjälpen är rent egoistisk (av föräldrarna) som är mer än färdiga med barnalivet.   Och vad det verkar, ett måste.

Jag skulle önska att fler ville flytta från storstadsregion, till områden där det ser annorlunda ut och möjligheten att komma in på bostadsmarknaden är större, hyresrätt i första hand , eller en billig bostadsrätt.  Gud vad smidigt Men tyvärr, de unga agerar och tänker precis som oss alla andra, de vill vara nära sina vänner och det sociala liv de trots allt byggt upp.

6 Tips

Ett första råd är  att så fort barnet är moget, börja prata om att det kommer en dag då det är dags att flytta hemifrån. Är barnet yngre kan det vara svårt, då tror man att man alltid ska bo med mamma och pappa. Det blir abstrakt.

Har tonåringen fått ett extrajobb och därmed en egen inkomst, ja då är det verkligen dags! Sätt ett gemensamt mål framåt, det kommer inte av sig självt,  var disciplinerad, både du som förälder och barnet. Räkna tillsammans.

Öka sparandet ju äldre barnet är, kanske har sonen eller dottern som bor hemma ett jobb som ger hyfsad inkomst.  Var stenhård, klart barnet ska betala hemma, och har du utrymme i budgeten, spara vad barnet betalar hemma. I valfri sparform.

Ha rimliga förväntningar som ung.  Börja längre ut, jobba dig in om det är målet. Alla kan inte bo centralt.

Ställ dig i alla köer du kan som ung.

Var aktiv och engagerad, och framför allt var medveten om att det krävs en plan och disciplin mer än tur för att kunna flytta till eget boende .

 

Claudia Wörmann, Boendeekonom.

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 3 =