Hyra är bäst, nej att äga, nej att hyra

Hyra är bäst, nej att äga, nej att hyra

Det finns en inte så dold och utbredd motsättning mellan att hyra och att äga vad det verkar. Säger någon att det är förmånligt att äga så kommer någon annan och säger att näpp, det är bättre att hyra. Och jag undrar om vi har tid med att fastna i denna motsättning, och är den så pass utbredd att den faktiskt hämmar utvecklingen och samsynen? Jag tror det.

En bra mix av bostäder som passar livets olika faser är väl de ideala. Ett samhälle  där de första trevande stegen ut mot att bli vuxen, innan något är riktigt bestämt vare sig vad gäller kärlek eller arbete, möjliggör att hyra. Hyresrätt i första hand är att likställa med att vinna högsta vinsten på lotteri, åtminstone som ung i en tillväxtregion (dit också de unga gärna söker sig).  Men Ok, hyra i andrahand då. Kanske inte förstahandsvalet, men för många unga den enda möjligheten.

Här kommer ett par exempel från idag:

Obs Begärd hyra.

En tvåa (55 kvadratmeter) hyrs ut i närförort till Stockholm, begärd hyra per månad 16 100 kronor.
30 kvadratmeter, ytterförort, 8 000 kronor per månad.
1,5: a 35 kvadratmeter, 13 000 kronor per månad.

Det som talar emot att hyra i andra hand är att den unga personen med få undantag betalar en hög månadskostnad, självständigheten har ett högt pris.  En stor summa per månad som går till att bo, ofta med en låg och oregelbunden första lön, gör det svårt att spara ihop till en buffert. Det är också en osäker boendeform.

Större skillnad mellan ute och inne
De som ännu inte kommit in på bostadsmarknaden, hyr i andra hand av de som är inne, som köpt eller har ett förstahandskontrakt.

Jag undrar lite över den där motsättningen mellan att hyra och att äga, för de unga är det nog en ickefråga. Det spelar liksom ingen roll, det finns ingen motsättning för dem tror jag. Men annat är det för oss andra, som kommit en bit på väg. Först när vi fått tillträde till bostadsmarknaden, hyra eller äga, kan vi unna oss att agitera för den ena eller andra boendeformen. De andra, som de verkligen berör, ja de får inte ens tillträde. Och vi kan också ge uttryck för vissa krav, balkong är ett måste, nära kommunikationer och stuckatur. För många unga är kravlistan väldigt kort, en bostad.

Om vårt gemensamma mål, beslutsfattare och politiker, är att fler människor ska kunna bo som de önskar och har råd till, är det verkligen motsättningen mellan att hyra och äga vi ska lägga energi på? Mitt svar är Nej.

 

Claudia Wörmann, Boendeekonom

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − 5 =