Känner du av “fattigjanuari”?

Känner du av “fattigjanuari”?

Upplever du januari som årets fattigaste månad? Då är du inte ensam. December är inte snäll mot plånboken. Mer matinköp än vanligt.  Julklappar ska köpas och nyårsfesten kostar kanske extra.  Utan planering är det lätt hänt att januari blir årets fattigaste månad. I år har det för många blivit ovanligt skralt i kassan.

För många blev elnotan ovanligt hög. Och nästa, för januari,  lär bli det också. Inte det roligaste just i januari.  Det många väljer att spara in på  i januari är bland annat shopping. Problemet med elen är att det inte det lättaste att dra ned på. Och det är ju inte precis en onödig utgift som man kan avvara. Elen är ju förutsättningen att kunna duscha, läsa, laga mat.  Alla blir påverkade av hur elpriserna stigit, speciellt kännbart blir det för människor i hus och i synnerhet i södra Sverige.

Att tanka bilen har också blivit dyrare. Hur mycket man betalar för (el-  och) drivmedel är avhängigt av hur vi bor och var vi bor. Det finns personer som måste ta bilen till allt de gör. Om man bor utanför allmänna kommunikationer. Säg att du bor på landsbygden och ska jobba skift i närmaste stad. Det gör att du är helt beroende av din bil. Bussen går två gånger om dagen och passar inte ditt schema på jobbet. Bilen är för många personer en förutsättning för att kunna leva på landsbygden. Även för de personer som valt att bosätta sig utanför den direkta stadskärnan kan bilen vara helt nödvändig för att få livet att fungera. Det går alltså inte att ställa bilen och snåla in på tankandet, då stannar livet. Det är avsevärt mycket lättare att säga att man ska ställa bilen eller i vart fall planera sina resor bättre, till människor som bor där det finns alternativ. Den som inte kan ta buss, tunnelbana eller spårvagn som alternativa färdmedel väljer bilen. I den här situationen ställs verkligen stad mot land. Och om de höga priserna etablerar sig en längre tid, hur är det tänkt att hela Sverige ska leva?

Det första man drar in på vid högre omkostnader, om man har ett sparande vill säga, är just sparandet.

Vi är alla olika med olika ekonomiska förutsättningar. Någon undrar varje månad var alla pengar tar vägen och vill skaffa sig bättre koll, någon har ett sparmål, som en egen bostad. Ibland handlar de nya vanorna om att få bättre överblick över ekonomin generellt, även om man redan har ett sparande. Att ändra gamla vanor kan vara svårt, att göra det i samband med ett nytt år kan underlätta för dig att få bättre ekonomi under året.

1. Börja med dina inkomster och utgifter. Det är ren plus- och minusräkning: vad kommer in varje månad och vad går ut? Det kan verka avskräckande för det tar lite tid, men gå igenom hela förra året. Detta för att få bättre överblick på vart pengarna tar vägen. Du får koll på vad du lägger dina pengar på och förhoppningsvis vad du kan justera för att få bättre privatekonomi under 2022. Många bankappar kategoriserar automatiskt olika typer av utlägg i kontoutdraget, vilket gör det lättare att få en överblick.

2. Gå igenom avtal och abonnemang, kolla så att du verkligen nyttjar allt du betalar för, säg upp det du inte använder och kolla efter dubbletter. Pausa det som går.

3. Försök att bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter, om du ingen har. Sätt pengarna på ett konto med ränta gärna med autogiro. Kan du spara både till en buffert och mer långsiktigt, gör det. Tänk noga igenom hur du vill använda dina sparade pengar och vilken risk du vill ta.

4. Jämför dig inte med andra. Dina ekonomiska förutsättningar är helt dina egna.

5. Ett litet sparande är bättre än inget alls.

 

 

Claudia Wörmann

Boendeekonom

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.