Kanske är det nu som bostadsmarknaden förändras?

Kanske är det nu som bostadsmarknaden förändras?

Har pandemin lett till att vi kommer att se något förändrade bostäder i framtiden? Kanske det. Jag tar mig friheten att skissa på vad som kan komma. Främst vad gäller nyproduktionen.  I  ljuset av att efterfrågan på större bostäder ökat sedan pandemin slog till så kanske det också byggs fler stora bostäder. Efterfrågan har ökat kraftigt på just småhus och större lägenheter under pandemin.  Nuvarande situation kan förhoppningsvis motivera kommuner och byggföretag att bygga fler småhus.

Mer planering än yta

Under pandemin har många blivit varse att det där med helt öppen planlösning inte är optimalt. Bor man på det viset kan det vara svårt för två personer att arbeta hemifrån samtidigt.  En av de två kan vara nödd och tvungen att använda sovrummet som temporärt arbetsrum. Eller badrummet om det i sovrummet ligger ett barn och sover.  Förhoppningsvis blir det helt eller delvis  (halvvägg, barkök) avskilt mellan kök och vardagsrum. Åtminstone som ett tillval.

Det här med att arbeta hemifrån kräver mer planering än yta skulle jag säga. Den optimalt planerade bostaden kan, även om den är liten till ytan, fungera alldeles utmärkt som både hem och arbetsplats. Jag kan ibland fastna i filmer om helt fantastiska, oftast japanska, byggnadslösningar för att maxa planlösningen på liten yta. Man trycker på en knapp och så kommer ett kök ur en vägg, en annan knapptryckning och vips så har man en säng.  Där sätter de svenska byggreglerna stopp. För att kunna göra det möjligt att bygga yteffektivt snarare än stort krävs det att de svenska byggreglerna ses över.

Andra alternativ

Om man nu har möjlighet att arbeta, helt eller delvis, hemifrån även framöver ser man sig säkert om efter en större bostad om nuvarande bostad inte klarar de nya behoven. Kanske finns det fler alternativ för den som bor trångt än att köpa/hyra  en större bostad.  Arbetshubbar till exempel, som man går till i närheten av hemmet. Man hyr en kontorsplats de dagar man behöver och efter behov.   Sannolikt kan det också verka positivt på det sociala planet, vi kanske knyter helt nya kontakter där på den hyrda arbetsplatsen? Kontakter som vi annars inte ens hade stött på.

Det har under flera år blivit alltmer vanligt att bygga nya bostäder med gemensamhetsytor. Ni vet takterrass och gemensamt växthus och så. Jag skulle bli mycket förvånad om inte nya bostadsprojekt erbjuder sina nyinflyttade en arbetsplats att låna eller hyra vid behov. Sen kan man hoppas på att den där flexibiliteten som vi talat om i år, ja ni vet flexibel planlösning, blir mer vanlig. Det som är en arbetsplats på dagen, bakom skjutväggar, inlemmas i vardagsrummet igen när arbetsdagen är slut.

Bostäder med uthyrningsdel?

Och det här med uthyrningsdel. Jag har i år pratat mig varm för denna otroligt smarta lösning, men den verkar inte återuppstå. För långväga gäster är en  avdelning med egen ingång perfekt, för barnen som ska skolas i att ha eget, för varannan- vecka-  familjen, för en student.  Och nu finns ytterligare en anledning att bygga bostäder med uthyrningsdel.

 

Claudia Wörmann

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.