Köpa innan visning

Köpa innan visning

Nyligen kom siffror från Booli om att den som köper innan visning gör en dålig affär, åtminstone ekonomiskt, eller? Boolis siffror visar att många som köper innan visning betalar mer än om bostaden skulle varit ute på öppen visning.

Den köpare som köper en bostadsrätt i Stockholm innan den publika visningen betalar drygt 100 000 kronor mer än vad bostaden är värderad till. Och snittet för landet är i snitt 64 000 kronor över värderingen.

Booli har tagit 25 000 utannonserade lägenheter som värderats av dem.  Värderingarna har sedan jämförts med slutpriserna för objekt som sålts före respektive efter första visningstid. Här kan du läsa pressmeddelandet från Booli.

Artiklarna om att den som köper innan visning gör en dålig affär ekonomiskt saknar den parameter av yttre omständigheter som påverkar viljan att gör affären på det sättet.

Det kan handla om köparen som länge sett ut ett speciellt kvarter för sin framtida bostad, till och med en viss gata. Kanhända att bostaden ska ligga i en viss fastighet.  De allra flesta av oss flyttar nämligen inom närområdet.

Det kan också handla om den som på grund av yttre omständigheter till exempel familjeskäl behöver flytta snabbt,  så dyker bostadsrätten med alla rätta attribut upp, man slår till. Idag är det lätt att följa marknaden ned på lokal nivå, det finns jämförelser att göra. Jag är övertygad om att den som idag  är aktiv på bostadsmarknaden, köpare och säljare,  har bra koll på kvadratmeterpris i det område bostaden ligger.

Säljaren som får erbjudandet får väga det mot att ha visning, en eller flera gånger.  Och jämföra det erbjudna priset med vad de tror sig få i en öppen affär. det  finns de som tackar nej, de säljare som hellre har visning och hoppas på en budgivning med högre pris. Ovisshet där igen. Jag vet en familj som när de skulle sälja hade visning fler gånger under flera veckor och som packade in tre små barn och lika många katter och väntade utanför i en bil.

Ingen vet vad slutpriset hamnat på om den person som köper innan visning skulle valt att vara med i en öppen budgivning istället.  Kanske hade budgivningen fortsatt och slutpriset hamnar högre?

Att köpa innan visning, vilket sker i ungefär var tionde bostadsrättsaffär, innebär att man slipper mycket stress och ovisshet. Det gäller för både köpare och säljare.   Det kanske är det som vägs in i det högre priset man är villig att betala.  Livets största affär är omgärdat av en massa ovisshet, budgivningen kan dra ut på tiden, och för köpare finns risk att bostaden sticker i väg i pris så man inte längre har råd. Och innan dess har man ” kärat ” ned sig i den. Mentalt redan flyttat in. Oerhört stressande och  med ett uns av sorg som kan sitta i länge när någon annan vinner och får dela en del av livet med den bostad man fattat tycke för.  Det dyrare köpet innan visning kan ses som en försäkring mot stress. Och en garant att man får precis det man vill ha. Och som sagt, de som är så bestämda i att köpa att de gör affär på detta sätt, saknas ju i budgivningen. Ingen vet hur slutpriset skulle blivit om de varit med.

 

Claudia

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.