Resonemang om förväntningar och sättet att leva

Resonemang om förväntningar och sättet att leva

Två par åker till exakt samma destination på en veckas solsemester. Ena paret (A) har betalat fullt pris. Det andra paret (B) åker på en sista minuten. Förutsättningarna kanske är helt olika, paret A har sparat länge och vet precis när de ska åka, paret B visste inte förra veckan att de nu ska åka iväg. Men väl på plats kan deras upplevelse av samma plats faktiskt bli helt olika beroende på hur mycket de betalade för resan.  Och får de dessutom vetskap om vad det andra paret betalat kan det stöka till det ännu mer.

Nyligen var vi på ett jubileum, företaget bjöd frikostigt. Lite bubbel, lite förrätt, middag och efterrätt, trevlig stämning och trevligt bemötande. Flera sa att det var en helt f a n t a s t i s k kväll. Själv satt jag och funderade på när jag skulle tycka att kvällen som var mycket bra inte var värd pengarna, jag satte ett pris på min upplevelse. Jag landade någonstans på mellan 700 – 800 kronor. Och jag tror bestämt att andelen som skulle ge kvällen betyget fantastisk skulle minska om det varit något vi betalade för.

Det här kan appliceras på ens boende, tänker jag. Må vara långsökt men ändå.
De dyraste bostadspriserna återfinns i landets storstadsregioner, och ju närmare centrum desto dyrare. Även den som bor långt från stadskärnan betalar ett pris på sin bostad för närheten till city. Då ska det utnyttjas. Så varje gång vi nyttjar det stora utbudet som finns i city tänker jag katsching, där satt den, nu har jag utnyttjat lite av det jag betalar för.

För visst är det så att under en viss tid i livet blir cirklarna lite snävare. För en del är de aldrig särskilt yviga. Du lever och verkar periodvis på en liten geografisk yta, förskolan ligger på väg till arbetet i närheten av mataffären och annan service. Promenadavstånd till bion. Strövområden runt knuten. Bland de  som bor med närhet till storstad lever en hel del sannolikt i själva verket ett utpräglat småstadsliv, som med lite fantasi och vilja faktiskt kan flyttas någon annanstans.  Kanske till en stad som inte ligger så nära storstad, och som gör att familjen kan fortsätta leva småstadslivet på en ort med lägre bostadspriser.

Eller så ser du till att utnyttja utbudet i city som finns så mycket du bara kan och kan därmed lättare acceptera det högre priset du betalat för ditt boende.

Hälsar

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × one =