Vårstäda ekonomin

Vårstäda ekonomin

Våren är ett bra tillfälle att ta tag i hem och trädgård/ balkong. Det är även en god tid att ta tag i ekonomin när vi går mot ljusare tider. Är det så att du får skatteåterbäring, som börjat betalas ut nu så kan den vara en bra grundplåt för ditt sparande. I år kanske det är extra aktuellt att prata sparande precis nu.  Det kan vara ett bra tillfälle att genom ditt sparande  försöka bygga upp en buffert just nu. 

Rensa bland abonnemang och prenumerationer

De olika streamingtjänsterna, exempelvis, kan bli väldigt många. Kanske är det dags att se över den månatliga utgiften som kan springa iväg i kostnad. Se över dina abonnemang och kolla efter dubbletter eller tjänster som du inte längre använder.

Rensa i garderoben – dryga ut plånboken

Kläder som du inte använt på åratal tar bara plats i onödan. Som tur är behöver de inte slängas bara för det. Nuförtiden finns det många tjänster och sidor på nätet där du kan sälja vidare dina kläder, skor, väskor och sportutrustning. Och kläder och annat som bara hänger hos dig kan komma väl till pass hos någon annan. Din garderob och ditt förråd får dessutom mer utrymme.

Se över dina småutgifter

Det kan komma som en ganska hård insikt när man summerar de små utgifterna en månad. Vanan att ta en take away kaffe, en oh annan utelunch, en fika på stan. Självklart ska du unna dig i vardagen, men också vara medveten om vad det kostar. För att bli medveten om de små utgifterna kan du göra ett enkelt överslag.

Spara med automatik

När du gjort en del justeringar kan du sätta en stående överföring från lönekontot till sparkontot. Se till att du får åtminstone lite ränta och har ett konto med insättningsgaranti. Genom att ha en automatisk överföring kan du även få känslan av att det går lättare att spara.

Sänk din ränta

Har du bolån kan du göra en ny värdering av din bostad vart femte år, eller tidigare om du gjort väsentliga förändringar/ förbättringar i din bostad. Gör en värdering och se över om din amorteringsnivå kanske har förändrats.

Här nedan har vi sammanställt ett exempel på möjliga utgifter per månad och år. Gör en sammanställning du med.

Räkneexempel Månad (kr) År (kr)
Utelunch 3 dagar per vecka, räknat på 100 kr per lunch 1 200 14 400
Kaffe 3 gånger per vecka, räknat på 30 kr per kaffe 360 4 320
Säga upp ett abonnemang, streamingtjänst 150 kr 150 1 800
Fika en gång i veckan, räknat på 130 kr per fika 520 6 240
Summa 2 230 26 760

 

Lycka till med sparandet

Claudia Wörmann

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.