Heja rörligheten – om en hinderbana som är mycket svår

Heja rörligheten – om en hinderbana som är mycket svår

Länge leve rörligheten! Med ett rörligt liv kommer en rad fördelar. Det är bara att jogga och aktivera sig i vetskap om de vinster som kommer med det, även när inspirationen tryter.  Och jag tror vi är ett friskt land när det kommer till fysisk aktivitet. Heja oss!

Men den där viktiga rörligheten på bostads- och arbetsmarknaden ger en hel del övrigt att önska. Här finns liksom en massa hinder på hinderbanan som väldigt få mäktar med att ta sig förbi, åtminstone inom rimlig tid och utan att fuska eller få hjälp.

Jag tar som exempel en ung och spänstig människa som ska genomföra hinderbanan. Det kan se ut ungefär så här:

Det första är hindret hyresrätt, köerna är väldigt långa i tillväxtorter och studentstäder. För den grupp som ska flytta hemifrån är kötiden många gånger lika lång som barnet är gammalt (ungt).  Inte ens den godaste fysik tar oss förbi det här hindret.

Flytta till en bostadsrätt. Här finns både amorteringskrav och sedan 2010 har just det här hindret blivit utbyggt med krav på kontantinsats. Det kan gå, men du får vara målinriktad och ihärdig, och kanske göra hinderbanehindret om ett par år igen.

Börja plugga, få arbete på annan ort med tillhörande bostad ja det hindret kan funka att ta sig igenom om du väljer något utanför tillväxtorter och där du kanske egentligen inte vill bo.

Det kan också vara så att din kompis måste snitsla sig igenom samma bana, men hon klarar sig bättre. Hennes  föräldrar hjälper henne  igenom, de har andra ekonomiska förutsättningar än vad dina föräldrar har och har kanske kontakter. Och du tycker att det är fusk på något vis.

Jag har sagt det förut och säger det igen, om de unga slussas ut ur boet i tid kan föräldrarna flytta, vilket leder till att en ny barnfamilj kan bo i huset och lämna en bostad i sin tur. Flyttkedjor.

Det där hälsosamma synsättet vi har på fysisk aktivitet  måste smitta av sig på rörligheten på bostadsmarknaden, och den där hinderbanan alltså, den behöver ändras. Så att fler kommer igenom på OK tid. Att inte röra på sig ger en rad mycket allvarliga följdsjukdomar, det vet ju alla.

Heja rörligheten!

 

Hälsar

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + nineteen =