Låt inte ekonomiska råd stressa dig

Låt inte ekonomiska råd stressa dig

Det ska helst sparas till pensionen, till barnen och till en buffert, på konto och gärna också på börsen. Många gånger riktar sig råden man kan läsa om till personer med stort sparutrymme i sin ekonomi. Känner du dig stressad av dessa råd? Då är du inte ensam. Tidigare i år, i en SBAB undersökning, svarade 46 procent av unga människor i åldern 18 till 35 att de blir stressade av de ekonomiska råden, medan bara 10 procent av personer i åldern 56 till 80 år kände stress.

Det är inte så konstigt att yngre blir mer stressade av spartips än äldre. Många yngre har i regel lägre inkomster och därmed sämre förutsättningar att sätta undan pengar och det kan vara nog så svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Det är förstås illa att så många unga blir stressade av alla dessa spartips. I värsta fall kanske det leder till att sparandet inte blir av alls, och då blir alla i grunden välmenande råd istället en björntjänst. Därför kommer här några råd till dig som vill öka på eller starta ditt sparande:

Sex tips till dig som vill komma igång med ett sparande/ öka ditt sparande utan stress

  1. Börja med att gå igenom inkomster och utgifter, leta efter kostnader du kan skära ned på. Här kan du få hjälp att komma igång.
  2. Sätt inte ett alltför högt sparmål. Sätt delmål och spara gärna till något konkret.
  3. Prioritera att spara pengarna på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti till du har en viss sparbuffert. Pengarna kanske inte ökar i värde så mycket men de riskerar heller inte att minska. Saknar du ett sparkonto? Det kan du öppna här.
  4. När du kommit en bit på väg kan du fundera på att utöka ditt sparande med att köpa aktier eller fonder som ett komplement till kontot och buffertsparandet. Men kom ihåg att börsen kan både gå upp och ned.
  5. Prioritera en buffert att ta av framför att spara till barnens framtid. Se till att vardagsekonomin fungerar först. Sparande till barnen kan komma sen och kom ihåg att alla inte sparar till sina barn.
  6. Att spara till pensionen kan vara bra, men logga först in på minpension.se för att se hur det ser ut.

Tänk på att ett litet sparande är bättre än ingenting alls!

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.