Bostadsmarknaden på sommaren – hur är den egentligen?

Bostadsmarknaden på sommaren – hur är den egentligen?

Enligt kalendern är september vår första höstmånad i Sverige. Då kan lågtrycken sätta fart  över landet och bjuda på riktigt höstrusk, men så behöver det inte vara varje år. Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och lägre än 10,0 plusgrader men högre än 0,0°, enligt SMHI. I år verkar hösten vänta på sig något, idag den 1 september är det en riktig sensommardag med sol och värme.

Jag tänker i det här blogginlägget uppehålla mig lite mer vid sommaren, med fokus på bostadsmarknaden.  Med få undantag kommer röda siffror under sommarmånaderna, och frågan som både diskuteras och som många vill ha svar på är om det är början på ett prisfall. Jag brukar svara att (ganska tråkigt) jag vill ha fler månader på mig för att dra några slutsatser.  Nu ser bostadsmarknaden olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Det finns förstås områden som inte alls har samma tendens som övriga Sverige, sommarorter, som Gotland och Österlen till exempel, upplever ett riktigt uppsving under sommarmånaderna.

Jag har med hjälp av statistik från Booli försökt illustrera hur sommarmånaderna avviker från övriga månader på bostadsmarknaden.

Här ovan ser man tydligt att kvadratmeterpriset, det vill säga det pris som finns med i annonsen,  sjunker.  Det kan handla om att det är lite “sämre” bostäder som fortfarande är till salu över sommaren, småhus och lägenheter som av en eller annan anledning inte blev sålda innan sommaren. De  allra flesta vill göra klart sin affär innan semestern och gör det också.

I den här grafen ser vi också tydligt att annonstiderna blir längre dels under sommaren och dels under jul och nyår (som är en annan tid på året då bostadsmarknaden förändras på liknande sätt som under sommaren).

Jag hoppas att du kanske fått en lite klarare bild av bostadsmarknaden under sommaren och att du, precis som jag,  väntar med att dra för långtgående slutsatser på fallande priser under sommarmånaderna.

Claudia

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.