Medmänsklighet och förbättrad trafiksituation

Medmänsklighet och förbättrad trafiksituation

Det är en förvirringens tid som råder. Det är ok att känna osäkerhet och oro, det är ok att inte veta. För aldrig tidigare har vi varit med om något liknande och oavsett hur lång tid man ägnat sig åt att göra prognoser slår det här det mesta. Situationen är oviss, ett virus som sprider ut sig över världen och med restriktioner om utevistelse och folksamlingar som ger ekonomiska konsekvenser.  Även dessa är svåra att sia om, allt beror på hur lång tid det tar innan corona ebbar ut, och de restriktioner som finns nu, också hävs.

Bostadsmarknaden

Som bostadsköpare eller säljare får man också nyheter om bostadsmarknaden kopplat till corona. I dagarna kom information om att fler vill sälja nu. Vi närmar oss en period som är högsäsong för bostadsaffärer. Marknaden tar fart ordentligt efter att ha vilat sig i form under jul och nyår, och vissa vill vila lite till tills efter sportlovet till och med. Nu larmas om att alla säljare vill sälja just nu. De säljare som annars skulle ha lagt ut sin bostad till försäljning under kommande månader, april, maj och en bit in i juni (då marknaden börjar gå ned igen, på grund av sommarsemester) tidigarelägger sin försäljning. Oro och osäkerhet om hur corona konsekvenserna kommer att påverka bostadsmarknaden framöver påverkar några, andra konstaterar sannolikt att det här kommer att ta tid, bäst att vara ute i god tid. Och nu när fler vill sälja nu kommer inflödet av nya bostäder till salu minska under kommande månader, det blir en ketchupeffekt, allt på en gång.  Det finns köpare som sålt sin bostad och som söker ny. Det finns också de som söker bostad för att något skett i familjen, någon flyttar till ett nytt arbete eller studier på annan ort, en annan separerar och en tredje bor för trångt och väntar tillökning.

Positiva nyheter, det behöver vi

Till skillnad från spanska sjukan och andra tidigare farsoter finns idag en helt annan möjlighet att hålla sig uppdaterad om vad som sker. På gott och ont kanske vissa tycker. Ja rena fake news som får spridning är aldrig bra och speciellt inte i dessa tider.  Och för en och annan kan det bli för mycket. Men det finns en uppsida av informationsflödet förutom möjligheten att ta in information snabbt. Nämligen hopp. På många orter och i bostadsområden lokalt finns grupper på sociala medier. I ett annonserade en familj, som satt i karantän, efter hjälp att handla.  Efter 45 minuter stod de varor de önskade levererade utanför dörren. Andra exempel är affärer med speciella öppettider för äldre, egenhändigt tillverkade munskydd av gamla overheadpapper (fråga mig inte hur dessa gjordes) levererades till sjukhus i brist. Det finns en medmänsklighet som nu kommer fram på ett helt unikt sätt.  Som vi kan leva länge på. I nöden prövas vännen.

Effekter

Den här perioden kan också bli en påminnelse om att arbeta och agera, handla och semestra mer lokalt. Och om inte allt faller i glömska i samband med att pandemin ebbat ut så kan det medföra en hel del förändringar i beteende. Fler kanske spenderar semestern på hemmaplan. Fler handlar lokalproducerat.

Många arbetsgivare har tagit ett stort ansvar i sina försök att förhindra smittan, och fler än vanligt har valt att arbeta hemifrån.  Det kan leda till effekten att fler väljer distansarbete även efter corona och trafikinfarkter, framför allt i Stockholm i rusningstrafik, lättas upp.

Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.