Byt inte bank – ta för dig av bankbuffén

Byt inte bank – ta för dig av bankbuffén

Dagens nyheter rapporterar att något fler byter bank än tidigare. Det är bra. Det är bra för alla om rörligheten ökar och bankerna konkurrensutsätts ännu mer. Men det intressanta är frågan om ”delvis bytt bank”. Där är siffran 12 %. Det bör rimligen innefatta dem som lägger till eller drar ifrån en bank till sin privatekonomi.

Det stämmer också mycket väl överens med den undersökning vi själva gjorde strax före jul. När vi ställde frågan till svenska folket om de under 2017 kommer att ”byta bank eller annan leverantör av spar-, betal- eller lånetjänster”, svarade just 12 % ja. Det tycker jag tyder på att fler kan vara villiga att lägga till en tjänst av något slag, snarare än att helt byta bank. Det tror jag är framtiden. Att fler lär sig plocka russinen ur bankkakan, helt enkelt.

För det är ju en sak vilken bank du använder som ”transaktionsbank”, alltså den bank där lönen går in varje månad. En helt annan kan vara var du har dina sparpengar, ditt bolån eller ditt bankkort.

Det går alldeles utmärkt att ha en bank för bolånet och en där lönen går in och där dina autogiron dras. Ditt buffertsparande kan du placera hos en bank där det faktiskt går att få lite ränta. Och bankkortet kan du ha hos ytterligare en aktör. Det finns flera mindre aktörer som erbjuder ett kreditkort där du kan få återbäring på allt du handlar. Eller som hjälper dig att spara till pensionen. Det finns kreditkort som inte har uttagsutgifter utomlands eller låga valutaväxlingspåslag. Det finns de banker som är specialiserade på aktiehandel. Och så finns det flera betaltjänster som inte ens kräver en bank, exempelvis PayPal.

Se på bank- och betalmarknaden som en buffé. Ta av det du behöver, men se till att blanda och plocka det godaste du hittar.

Att helt eller delvis byta bank är inte svårt. Det är jämförelsen du bör lägga tid på. Dessutom är det bra att hålla sig uppdaterad på nya aktörer. Buffén fylls ständigt på med nya rätter.

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 15 =