Om att inte leva som man vill för att bostadsmarknaden sätter stopp

Man skulle kunna säga att du ska välja partner med omsorg, och ska ni gå skilda vägar då spelar det stor roll var ni valt att sätta ned bopålarna. För alldeles beroende på var ni bor när du inser att den där kärleken kanske övergått till något annat, kan det vara svårt eller för den delen också lätt att komma vidare. Nåväl, beslutet kan vara fattat, men att sedan komma vidare, det är där krånglar till sig  på en del håll. Ett hem ska bli två. Två kontantinsatser, två amorteringskrav och två uppsättningar möbler (eller 1 helt ny uppsättning).   Nyligen kom dessutom siffror på att kötiden för en hyresrätt  i Stockholm förlängts med två år. Den artikeln kan du läsa här.

För den som bor i Stockholm eller i en annan tillväxtregion är det svårt,  medan det i andra delar av landet, med en bostadsmarknad mer i balans, du kanske till och med kan få en hyresrätt inom en rimlig tid,  är det lättare att realisera det där  avgörande beslutet.

SBAB har sammanställt svaren från 1 044 personer, för att bland annat ta reda på hur vanligt det är att bostadssituationen påverkar livsmönstret. 21 procent svarar att de själva eller någon de känner skjutit upp sin separation på grund av bostadssituationen. 29 procent har själva eller känner till någon som inte flyttat på grund av att barnen bor kvar hemma för länge.

Vi måste sluta prata om bostadsmarknaden som en isolerad ö, den är ju navet till utveckling, i samhället och personligt. Bakom alla siffror och prognoser handlar det om människor som inte kan leva sina liv som de vill, och det är bedrövligt.

Ungefär 25 000 par skiljer sig varje år, och jag undrar hur många fler det skulle bli om bostadsmarknaden fungerade. Vilken mardröm att leva i en dålig relation och inte kunna gå vidare på grund av bostadssituationen.

I bostadsdebatten finns en samsyn kring att det både ska byggas mer för att få igång flyttkedjor, och att det befintliga bostadsbeståndet ska kunna utnyttjas bättre, för att få igång rörligheten. SBAB:s undersökning visar att 29 procent har upplevt att en flytt inte blir av på grund av hemmavarande barn.

Först när barnen är etablerade på bostadsmarknaden tas beslut om att realisera den egna flytten. Dröjer det att få ut barnen ur boet kanske flytten inte ens blir av. Människor bor kvar helt enkelt, vilket bidrar till bristen på rörlighet, som alla menar måste öka. De unga är curlade säger vi med bekymmersrynkor, men det är ju inte så konstigt, det är nog ganska lätt att både curla och bli curlad när man bor kvar i föräldrahemmet trots att man är vuxen.

Värst är situationen i Stockholm, vilket också återspeglas i svaren. I Stockholms län har 37 procent erfarenhet av (själva eller någon de känner) att en flytt inte blir av på grund av att barnen fortfarande bor kvar i föräldrahemmet. 29 procent svarar att de själva eller någon de känner skjutit upp sin separation på grund av bostadssituationen

I Jämtland och i Västernorrland ser det annorlunda ut, endast 11 procent har erfarenhet av att skjuta upp sin separation eller att inte flytta för att barnen bor kvar i föräldrahemmet.

Det är helt befängt att beroende av var du bor är det lättare eller svårare att göra viktiga livsval. Helt klart är det värst för den som bor i en tillväxtregion, medan det på andra håll fungerar hyfsat. Att inte kunna gå vidare och anpassa boendet efter var man är livet likväl som att försöka undvika att curla ett vuxet hemmaboende barn är mycket påfrestande.

Lycka till där ute,

 

Claudia

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − 6 =