Om drömmar som går i uppfyllelse

Om drömmar som går i uppfyllelse

Ibland är det svårt att vara rationell, eller kanske handlar det om att erkänna att man inte är det i alla lägen. Hur rationell är du till exempel när du handlar kläder?

Tror det här med att handla vissa kläder mer handlar om att köpa en dröm, att man med ett klädesplagg ser framför sig att den här ska jag ha då när vi bilar i vår cabriolet i Provence, vilket vi aldrig gör. Eller skorna jag ska ha på den fina middagen, och glömmer att de klämmer åt och faktiskt är vidrigt obekväma, och sannolikt just därför kraftigt nedsatta i pris.

Man köper liksom inte plagget, utan allt det där man ser framför sig, tror jag. Kanske ett plagg för att man återförenas med någon, ett annat för tillfället när du gå ned 40 kilo eller upp 12.

Så tror jag det är med våra drömmar om bostäder också. Man köper en dröm, säg ett litet hus, med syrenberså. Där ska man sitta och fika, och servera hemmagjord saft av egenodlade jordgubbar och väldoftande kanelbullar förstås, liknande dom som man minns att mormor bjöd på. Trädgården ska vara så där prunkande.
Spisen går sönder, jordgubbsåret uteblir och regnet öser ned. Och i trädgården frodas både mördarsniglar och ogräs och de fåjordgubbarna kalasar kråkorna på, och kvar står syrenbersån som en påminnelse om hur allt inte blev. Och mormor hon var ju hemmafru, och du är hårt arbetande, med avsaknad av både tid och talang för bullbak.

Sen är det inte alltid så, drömmar kan infrias och livet i det nya boendet bli precis så där som man tänkt sig. Men visst finns det stora inslag av dröm när vi väljer både kläder och bostad. Plagget kan bli hängande, inför Provenceresan som ännu inte blivit av, men bostaden är ett större åtagande än så.

Det gäller att vara föreredd och att noga ha tänkt igenom alla detaljer inför livets kanske största affär- bostadsköpet. Här segrar det rationella över det irrationella i alla lägen, även om det naturligtvis också känslomässigt måste kännas och bli rätt.

Lycka till!

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × five =