Stressad på bostadsmarknaden

Stressad på bostadsmarknaden

Att köpa bostad och flytta är ofta förknippat med en rad olika beslut, kanske svåra, ibland lätta. Och köpet är för de allra flesta den största affären som görs i livet. Det är många delar som ska falla på plats, både ekonomiska, som det att du ska ha råd, och känslomässiga, som att du kan se dig bo i bostaden och trivas.

Det är jobbigt att flytta, även om det är en önskad flytt. Nya rutiner ska inpräntas i din nya bostad, busshållplatsen, garaget, grannarna, allt är nytt. Och innan det nya boendet kan tas i besittning ska allt det gamla hanteras, efter bästa förmåga. En del möbler kanske ska magasineras, eller kanske säljas, och flyttar du från mindre till större kanske du behöver komplettera med nya möbler i ditt hem.

Här kommer ett par tips för dig som ska flytta som kanske kan få dig mindre stressad:

Försök vara ute i god tid.

Börja med att sortera, kanske är det dags att rensa ut gamla lådor och förråd på saker som inte längre används? Idag finns det ovanligt många som är i behov av dina gamla saker, kolla runt vem/ vilken organisation du vill skänka till.

Avkräv barnen som kanske flyttat hemifrån att ta hand om sina egna saker, de blir lätt stående.

Bestäm tidigt om du/ni vill packa allt själva eller ta hjälp, det är sällan antingen eller, många flyttfirmor är flexibla.

Skriv innehållet på sidan, när kartongerna staplas ovanpå försvinner ju texten uppe på kartongen.

Gör en bra-att-ha-låda som inte förvinner ur sikte, där det som är absolut nödvändigt finns, kaffefilter, tandborste kanske, mediciner.

Många gånger är man, när det gamla hemmet väl är tömt, så trött att det där med att flyttstäda känns som en uppgift lite för tung att hantera. Dessutom kan man reagera känslomässigt när hemmet väl är tomt. Mitt tips är att ta hjälp av städproffs som ju är experter på det här med flyttstädning.

Fråga vännerna om hjälp. Många tycker det är kul att hjälpa någon att flytta, det kan bli slitigt, men även stärka banden, du kan få hjälp från oväntat håll.

Var snäll mot dig själv! Allt behöver inte vara tipp-topp, att inreda får ta tid, låt hemmet växa fram, i din egen takt.

Framför allt, glöm inte att ta många små pauser, det är viktigt att det känns lustfyllt och kul att flytta!

Lycka till,

önskar Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + 5 =