Om bostaden som investering

Om bostaden som investering

Jag har arbetat med bostadsfrågor sedan i börjanav 2000-talet. Bostaden – denna ständiga och sällan sinande källa till diskussion och engagemang. En del middagar och andra sociala sammankomster har varit mer än önskvärt fokuserade på bordssällskapets respektive bostadskarriärer genom åren. Renoveringshistorier balkongläge och köp- och säljtankar. En del berättar om hur det var att vara aktiva på bostadsmarknaden på 1990 – talet. Är det en till ålder blandad sammankomst brukar de yngre i sällskapet få ett ansiktsuttryck som mer liknar; nu är det nog dags för tant och farbror att gå hem, för nu börjar de yra på riktigt. Ring en taxi!

Jag tror verkligen att det är en stor skillnad mellan de som ägde bostad på 1990 talet och de som kanske inte ens var födda då, i hur att se på bostadsköpet. Alla är barn av sin tid och jag förstår hur den yngre generationen kommit dit de är idag, i tron att bostadspriserna aldrig kan gå ned. De är liksom bostadsberusade, vi andra kommer ihåg baksmällan.

Allt oftare får jag frågan från yngre människor; var ska jag investera för att maxa vinsten? Själva frågan vittnar om att trivsel liksom kommit att prioriteras ned. Först investering, sen trivsel. Jag brukar då ta på mig rollen av uppfostrare, helt utan att fråga om lov och prata om trivsel och om att det också har ett värde, för vantrivsel är inte kul, och att läsa på om historien är alltid bra och att ha med i beräkningen att priserna faktiskt kan gå både upp och ned och stå stilla. Gäsp, säger ansiktsuttrycket hos den unge, kan tant sluta prata nu säger nog tanken.

Nyligen sa jag det här i en intervju:

Det kommer allt fler signaler om att de senaste årens skållheta bostadsmarknad svalnar av. Går du i köp- eller säljtankar? Här är expertens bästa tips.

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann ger några tips på hur säljare och köpare bör tänka nu när bostadsmarknaden håller på att förändras.

TT: Ett äldre par som ska sälja villan och kanske flytta till mindre eller sommarhuset, vad ska de tänka på?

Bostadsmarknaden nu har blivit mer normaliserad. Det gäller både bostadsrätter och villor och innebär att det tar lite längre tid att sälja. Ta med det i beräkningen. Ha en beredskap för att det kan ta lite längre tid än vad det gjorde för grannen till exempel. Kanske ska du ha ditt nästa boende med lång inflyttning och se till att du inte hamnar i panik.

Sen är det ju väldigt lätt, och det är oavsett marknad, att titta på den som fått absolut mest betalt någonsin på din gata och få orimliga förväntningar. Då är det viktigt att ta på de kritiska glasögonen, inte bara utifrån ett marknadsläge som är annorlunda, utan också utifrån att du inte vet någonting om skicket på grannens hus.

Ett bra tips är också att titta på vad som har sålts via nätet. Man kan också, innan man börjar en process, i samråd med mäklaren dels sätta ett pris och dels kanske fundera både en och två gånger på om man har bråttom att sälja och i sådana fall kanske gå ner på en lägre prisnivå.

TT: Vad är viktigast att tänka på som förstagångsköpare?

Den här gruppen har allra svårast att köpa en bostad och tänker sällan på att den framtida marknaden både kan gå upp och ned och stå stilla. De här köparna är ofta födda på 90-talet och har aldrig hört talas om det som många äldre var med om på 90-talet. Det är mitt första råd. Läs på historiken och gå in i en affär med tanken att ska du bo i lägenheten ett tag så det kommer sannolikt vara både upp- och nedgångar.

Ett handfast tips är att även om du lockas av att bo mer centralt, vilket jag tror att många unga vill, så är det bättre att börja längre ut. Du kommer mycket billigare undan om du kan tänka dig att pendla. Börja längre ut och jobba dig in.

Ta höjd. Även om du får ett lånelöfte som sedan blir ett beviljat lån så behöver du inte maxa lånelöftet utan du kanske kan lägga dig lite under

Har du aldrig köpt förut så är det mycket att sätta sig in i så jag tycker att man ska ta hjälp. Det kanske finns någon siffernörd i släkten eller någon vän som har köpt tidigare.

TT: Några tips för den som är inne på bostadsmarknaden, kanske med växande familj som behöver skaffa större?

I den perioden i livet är det kanske så att man ibland får göra lite avkall på ekonomin om man tänker sig att någon ska vara föräldraledig. Det är viktigt att ta höjd för det och köpa med rimliga förväntningar. Det kanske inte blir det där jättestora huset med alla sovrum utan man kanske kan bygga om. Det viktigaste tror jag är att ha en beredskap och ett utrymme i sin ekonomi för att något kan förändras. Och det gör det ofta under småbarnsåren. Det kan komma fler barn och då måste man ha utrymme för det i sin budget. Räkna, räkna, räkna är tipset till den gruppen.

TT: Kan man räkna med att boendet är en bra investering?

Jag är inte så säker på att man kan det längre. Jag tycker att man ska köpa för att bo. Men det finns ett slags mycket vill ha mer. Var glad om du tidigare gjort en bra investering så att du nu kan göra nästa steg i bostadskarriären. Men var inte girig.

TT: Är det bråttom att agera?

Man kan ha bråttom av olika anledningar. Har du hittat drömbostaden och har råd, så slå till. Det kanske går upp, det kanske står stilla, det kanske går ner. Och det får man ta i sådana fall. Men då har du i alla fall en bostad som du trivs i.

 

Claudia Wörmann, Boendeekonom

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 2 =