Åre och Sälen i topp när svenska folket väljer fjällort

Åre och Sälen i topp när svenska folket väljer fjällort

Vem minns väl inte känslan av att värma händerna runt en kopp varm dryck? Att vi är ett skidälskande folk går inte att ta miste på. 2 miljoner människor åker utför i Sverige. En del av intresset kan vi nog tacka våra skidstjärnor för- Stenmark, Anja Pärsson, Pernilla Wiberg och Magdalena Forsberg har enskilt och tillsammans ökat fokus för skidsporterna. En del ärver sitt intresse från föräldrarna. Andra kan inte alls se någon tjusning i att frivilligt söka sig till snö och vita vidder.

SBAB har undersökt vilka orter i fjällen svenska folket helst semestrar i. Den riksrepresentativa undersökningen genomfördes av Sifo, som ställde frågan ”Om du fick välja fritt, var skulle du helst åka?” till 1034 personer. Resultatet visar att Åre är mest populärt i år, medan en långt mindre andel planerar att åka till Säfsen och Gesunda.

Topplista: de mest populära orterna i fjällen

Andel som svarat att de vill åka till respektive ort anges i procent

Topplista

Det är intressant att Riksgränsen hamnar på tredje plats eftersom det är Sveriges allra nordligaste skidområde. Avstånd verkar inte vara ett problem när vi väljer sportlovsort. Undersökningen visar även att vi är ett riktigt fjällälskande folk. Hela 75 procent i undersökningen angav att de kan tänka sig att semestra i de svenska fjällen en annan säsong än vintern.

Flera fördelar med att äga sitt eget boende i fjällen Under fjällsemestern är det vanligast att hyra en stuga eller lägenhet (34 %), snarare än att bo på hotell eller vandrarhem.  Över hälften (54 %) av de som äger ett eget fritidsboende i fjällen ser fjällbostaden som en investering i den egna fritiden, det vill säga att det är ett sätt att kunna vara i fjällen så ofta de vill.

Att köpa en fjällbostad är helt klart en investering, antingen för att kunna bo där själv under semestern eller för att kunna tjäna pengar på uthyrning när boendet står tomt. För den som går i köptankar avseende en fjällbostad kan det vara bra att veta att väldigt många kan tänka sig att åka norrut även när det inte är vintersäsong, till exempel för att fjällvandra och njuta av vidder och natur. Det borgar för en möjlighet att hyra ut flera veckor om året, om det nu är vad man vill.

SBAB har av TNS/ Sifo beställt undersökningen som under en dryg vecka i januari 2017 besvarades av 1034 personer i åldern 20 till 80 år. De som svarat utgör ett representativt urval ur befolkningen avseende kön, ålder och geografi. Hela rapporten kan du läsa här.

Vad tycker fjällresenären är dyrt?

Flest personer tycker att restaurang- och café besök är dyrt, 36 procent, följt av att liftkorten är dyra ( 34 procent) .  Även afterski och andra nöjen uppfattas av 28 procent av de medvekande som dyrt.

Endast 11 procent tycker att boendet är dyrt och 14 procent upplever skidskolan som dyr.

Det här är ju lite knepigt. Vissa delar kan man välja bort, som att besöka restaurang och café, gå på afterski och andra nöjen, medan exempelvis lifkort och skidhyra ju är en förutsättning för själva vistelsen.

Laga egen mat är det vanligaste

SBAB var intresserade av att veta om de som åker till fjällen har en budget. Och svaret på den frågan är ja. Endast 15 procent säger att de inte är så noga med kostnaderna.

Hur gör du för att hålla nere kostnaderna?

(flera svar möjliga).

Budget i fjällen

 

Lycka till på fjället!

 

Claudia

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 5 =