“Relationsskola”  på bostadsmarknaden

“Relationsskola” på bostadsmarknaden

Hänger du med i  turerna  på bostadsmarknaden? Här pratas ränteavdrag. Och amorteringskultur. Bolånetak och skuldkvot. Du kan rösta på snyggaste badrummet och mest innovativa inredningsprylen, och inredningsstilarna för 2016 radas upp av trendorakel som spår in i framtiden.

När  den ena dömer ut framtiden och kommande krav är den andra är mer optimistisk, och någon enhetlig bild av nuläge och framtid är det inte.  Hur just du agerar på bostadsmarknaden handlar mer om din ekonomiska förmåga och mindre om vad experter tror, tror jag (som expert). Bostadsköpet är det största privatekonomiska beslut de flesta gör i sitt liv, klart man vill vara både påläst och fatta välgrundade beslut.  De allra flesta flyttbeslut tas när något sker i familjen. Vi blir fler, vi blir färre och nya familjekonstellationer uppstår, livet förändras och bostadsbehoven likaså.

Att byta boende baseras på både rationella beslut och en stor del känslor, en unik mix där de båda komponenterna förhoppningsvis interagerar. Det rationella, bostaden ska fylla dina behov och du ska kunna se dig bo och leva på den plats  du väljer att bo på till en kostnad du har råd med. Sen kommer vi till det känslomässiga, en del pratar om kärlek vid första ögonkastet, det sa klick redan på uppfarten när de, kanske många år senare, pratar om sin kärlek till bostaden. Nu är jag ingen relationsexpert, men det gäller att försöka hålla huvudet kallt. Många vill också ha det alla andra har, är det konkurrens (budgivning) blir vi triggade, ja nu pratar jag bostad igen. Låt dig gärna inspireras av den där centrala bostadsrätten och låt dig förföras av grosshandlarvillan på berget och flytta in i tanken, men se hela tiden till att du har de ekonomiska förutsättningarna att gå vidare. Låt det känslomässiga vara oskiljaktig parhäst med det rationella i ditt beslut kring din bostad.

Den där mixen av känsla och ekonomi är en svår balansgång. Du kan följa prisutvecklingen i din kommun, på både bostadsrätter, villor, radhus och fritidshus. Som säljare kan det vara lätt att följa med uppåt, man ser ett medelpris i sin kommun och så långt är man kanske rationell. Men sen kommer det där känslomässiga som kan grusa ditt i övrigt goda omdöme. Du kanske har lekt med dina barn i bostaden och minns med värme alla glada stunder och goda middagar, fina minnen som gör att du tappar det där lite självkritiska, och tänker, min bostad måste vara värd så mycket mer.

Det finns en rad olika möjligheter för dig som privatperson att hålla koll på bostadsmarknaden lokalt, det finns gratisfunktioner på nätet där du får en uppfattning om värdet av din egen bostad eller kanske på nästa, och överblick på hur mycket du kan låna. Du kan också lätt hålla koll på vad som sålts och är till salu. Det är en bra början till att vara rationellt förberedd och för att blanda ut det rent känslomässiga i ditt agerande på bostadsmarknaden.

 

Lycka till,

 

Claudia

 

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − 2 =