Uppsving för semester hemma att vänta – fritidshusmarknaden kan booma

Uppsving för semester hemma att vänta – fritidshusmarknaden kan booma

Förändringar i beteende, försäljningstid och priser på bostadsmarknaden kan kopplas till strukturella förändringar, som när amorteringskraven infördes, och när kravet på 15 procents kontantinsats implementerades 2010. Det påverkade både köpare och säljare. Andra faktorer är om något sker som gör att utbudet ändras, till exempel den våg av nyproducerade bostadsrätter som kablades ut ungefär samtidigt påverkade bostadsmarknaden på de orter där stor nyproduktion skett.

Nu är omvärldsfaktorn Corona utbrottet. Vi har i nutid aldrig varit med om något liknande. Ingen kan därför helt med korrekthet säga hur det kommer att påverka. Den som säger sig veta exakt är begåvad med övernaturliga krafter, anser jag.

Så här års brukar nyheter om fritidshus komma. Det är inte så konstigt, när vinterns släppt sitt grepp brukar viljan att ha en egen stuga vakna till liv. Och för den som redan har en stuga och som tröttnat brukar våren också bli en påminnelse om det jobb som en stuga kräver. Så det blir fler stugor till salu.

Jag tror, utan att veta exakt, att den pandemi som nu råder, med avrådan att flyga mellan länder, stängning av gränser kring länder och en allmänt utbredd oro leder oss till att bli mer lokala. När pandemin ebbat ut kommer det leda till att fler människor i vårt avlånga land väljer att semestra i Sverige, på hemmaplan.  En ökning av intresset för  fritidshus i Sverige är vad jag tror, på bekostnad av utlandsköpen.  Det kan leda till att priserna ökar, för den som redan har ett fritidshus vill ha det kvar och färre stugor blir till salu.

Men även båt- , husbils- och husvagns semestern lär bli mer populär.

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 5 =