I love you a bit longer, tills dess jag löst mitt boende

I love you a bit longer, tills dess jag löst mitt boende

Debatten om bostadsmarknaden fokuserar ofta på äldre i lågt belånade villor som inte hittar ersättningsbostäder, och yngre som inte kommer hemifrån i tid, och visst, de har det svårt. Men jag kan faktiskt inte tänka mig en värre situation än den att leva i ett dött förhållande och inte kunna komma vidare, på grund av hur bostadsmarknaden ser ut. Jag tror att det finns många där ute som skulle leva ett annorlunda liv om inte bostadsmarknaden satte stopp.

Under 2015 skickades totalt 30 201 ansökningar om bodelning in till landets domstolar, 3 399 av dessa blev aldrig skilsmässa. I denna statistik ingår inte de samboförhållanden som upphör varje år

För att illustrera situationen för de som ska gå från ett hushåll till två har jag  tagit fram siffror som visar medelpriset på treor i respektive kommun (Booli).  Från detta medelpris på treor har jag räknat på hur mycket kontantinsatsen blir.  Kontantinsatsen för den nya bostaden är endast en liten del av kostnaderna i samband med en separation.

Vår sammanställning visar att det är dyrast att separera i Stockholms kommun. För att två personer ska kunna köpa varsin trea krävs det 723 469 kronor per person i kontantinsats

Billigast är det för de som separerar och ska köpa en trea i Kristinehamns kommun. Här krävs det 53 750 kronor per person i kontantinsats.För den som separerar förändras de ekonomiska förutsättningarna i ett slag, när kostnader som tidigare delats på två ska bäras av en. Kontantinsats är en liten del. Sen ska du klara lån och amortering, bygga upp två nya hem och få vardagen att snurra,  kanske köpa bil, allt detta baserat på en inkomst per nytt hem. Du kan heller inte vara så bred i ditt sökande geografiskt som andra som letar bostad. Finns det barn med så letar föräldrarna ofta bostad i närheten av var de tidigare bodde och sannolikt också i närheten av varandra. Grattis på en marknad med litet utbud!

Nyproduktionen då, ja det är svårt att tajma en separation till det datum den nybyggda bostaden står klar, I love you a bit longer typ, till dess min nya lya är klar.

Vi pratar om en bostadsmarknad som inte fungerar, som ger en del övrigt att önska och under tiden är det här de mänskliga effekterna.

Jag skulle väl egentligen komma med ett bra tips så här på slutet. Men jag hittar faktiskt inget. Mer än tipset till politiker och makthavare, glöm inte bort den här gruppen på bostadsmarknaden. Alla nya regler drabbar dem dubbelt, tänkt på det.

 

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − thirteen =