Räntebesked i morgon torsdag 20 december

Räntebesked i morgon torsdag 20 december

Imorgon den 20 december får vi alla veta hur Riksbanken gör med räntan. Diskussionerna förs livligt, ska de höja eller inte?

Många experter tror att Riksbanken väntar med en höjning till efter årsskiftet, några tror att det kommer att ske en höjning redan nu och andra tror att det kommer att dröja länge innan vi ser en höjning. Jag tror det är väldigt svårt att hänga med i alla diskussioner som förs för väldig många människor. Inte nog med att stressa mellan julskinkor och på tok för sent påkomna julklappar ska man också sätta sig in i hur prognosen för reporäntan ser ut. Eller?

Nej, det kanske du inte behöver. Börja i din egen ände, med att avsätta lite tid till att ha koll på dina egna bolån. Vad har du för bindningstid, vad har du för ränta. Det ser du lätt via banken du har lånen hos.

När du sett över dina bolån, räkna vad en högre ränta skulle innebära för just dig. Många tycker det är svårt att räkna på det, men det finns flera bra verktyg på nätet som kan vara till hjälp. Bara du vet hur just dina förutsättningar ser ut för att klara av en räntehöjning, ingen annan. När du räknat fram vad en höjning av räntan innebär kan du ta mellanskillnaden och spara den med automatisk överföring varje månad. Det är bra av flera anledningar, du märker hur en högre ränta påverkar dig och du hinner få ihop en liten buffert.

 

Lycka till,

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.