Bekvämlighet går före charm i  fritidshuset

Bekvämlighet går före charm i fritidshuset

För femte året i rad har SBAB kartlagt vad som är viktigt när man ska köpa fritidshus. Närhet till bad och sjöutsikt ligger fortfarande högt upp på önskelistan. Men det riktigt heta fritidshuset ska både ha varmvatten, avlopp och elektricitet. Det är lätt att tro att torpardrömmen lever vidare, men om man frågar svenska folket framträder en annan bild. Det där med att pumpa upp vatten från en pump på gården och att sitta och filosofera på utedasset verkar tillhöra en svunnen tid, nu står bekvämlighet högst upp på önskelistan.

23 procent i undersökningen svarar att de kan tänka sig att bosätta sig året runt i ett fritidshus, vilket förstås gör att kraven på standard ökar. För den som söker en riktigt stor tomt antingen för att odla ett trädgårdsintresse eller för att något annat intresse kräver det, så kan det vara svårt att hitta en tillräckligt stor tomt i staden. Därför väljer en del fritidshus, inte för husets skull utan för tomten.

Kanske sker flytten till fritidshuset i samband med att familjen utökas, du kan tänka dig hur du ska gå där med barnvagnen på grusvägen och ta ett dopp i sjön i närheten. Föga hade ni anat att det skulle vara becksvart på promenaden för att gatubelysning saknas, och ingen granne bor ännu året runt i sitt fritidshus som ni gör. Det viktigaste inför att flytta till fritidshuset permanent är att noga undersöka förutsättningarna, vem plogar vägen, finns gatubelysning och kommer ni att vara helt ensamma andra perioder än de traditionella fritidshussäsongerna. Är det möjligt rekommenderar jag  att åka till området där fritidshuset är beläget även andra säsonger än på vår och sommar.  För en del kan det vara lockande med tystnaden och att bo ensligt och långt från andra. Men alla tycker inte om det. Utgå från dig själv och just dina preferenser.

Lycka till!

Claudia

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + seventeen =