3 enkla steg mot en sund privatekonomi

3 enkla steg mot en sund privatekonomi

I en undersökning som vi nyligen gjort visar det sig att majoriteten av de som har bolån, 52 procent, inte har gjort en budget för sin privatekonomi. Allvarligt talat, det duger inte!

Att skaffa sig koll på vad som händer om något inträffar i din ekonomi är A och O när det kommer till en sund privatekonomi. Även om det handlar om att upptäcka att du har onödigt höga rörliga kostnader och kan öka på ditt sparande eller att du nog behöver en inkomstförsäkring för att ni är så beroende av en inkomst.. Gör det bara! Jag lovar att det är roligare än du tror. Oavsett så överväger viktigheten roligheten i detta fall.

Här är några enkla tips för att komma igång:

  1. Koll på pengarna – använd gärna kalkylen på Hallå konsument

Det är lätt hänt att tappa kontrollen över den månatliga ekonomin, särskilt om många räkningar dras via autogiro. Om din bank inte erbjuder någon typ av budgetverktyg i internetbanken eller bankappen så finns det flera bra verktyg du kan använda. Privatekonomiappen ”Tink” är ett bra exempel. ”Mina tjänster” är en annan. Scrolla igenom de senaste månadernas dragningar från kontot och försöka leta efter det här:

  • Onödiga återkommande avgifter. En chans att tänka igenom om du verkligen behöver exempelvis flera streamingtjänster eller om du kan få ett bättre erbjudande på försäkringar och telefonabonnemang.
  • Kategorier där det går onödigt mycket pengar – livsmedel t ex. Bestäm dig för att det här ska bli året då du veckohandlar eller tar med matlåda några gånger i veckan.
  1. Sparande – hur mycket och hur?

När du är klar med kartläggningen och eventuellt har hittat lite utrymme i din ekonomi är det dags att börja fundera på sparandet. Hur mycket du behöver beror förstås på. Startar du från noll är det bäst att satsa på att bygga upp en buffert som du förvarar på sparkonto. Ett sätt att inte ”nalla” från det är att ha det på en annan bank än den du använder i vardagen. Då syns inte pengarna lika tydligt.

För mer långsiktigt sparande kan det vara en god idé att placera dem på aktiemarknaden. Även här behöver du inte kunna särskilt mycket. Ta hjälp av de digitala hjälpmedel som numera finns hos flera banker. En automatisk dragning och en automatiskt förvaltning är ett smidigt sätt att spara.

  1. Omge dig med likasinnade

Människan är ju ett flockdjur och man påverkas lätt av det sammanhang man befinner sig i. Det är lätt att fortsätta i gamla mönster om man bara följer sina shopping- och resglada vänner i de sociala flödena. Lägg till några människor som har en annan syn på livet. Det finns gott om grupper och personer på Facebook och konton på Instagram. Tjejer som sparar i aktier, människor som lever minimalistiskt, äter vegetariskt eller har en tydlig ekologisk profil. Sök upp några och lägg till dem. Kanske blir du inspirerad på ett positivt sätt?

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 4 =