Utmana budgetskräcken – två tips på vägen

Utmana budgetskräcken – två tips på vägen

I SBAB:s årliga undersökning ”Bostadsköpet och tryggheten” svarade 1 127 personer som har bolån bland annat på frågan om hur många som gjort en budget för privatekonomin. Majoriteten, 52 procent, svarar att de inte har gjort det. Det finns säkert lika många anledningar till varför man inte gjort en hushållsbudget som det finns individer. Här nedan kommer en solskenshistoria och ett litet tips i all sin enkelhet.

För en tid sedan träffade jag ett gäng unga tjejer i dryga 20 årsåldern. Vi kom att prata om inkomster och utgifter och om bostadsmarknaden förstås. En var nyligen klar med sina högskolestudier och var glad över sin nya ekonomiska situation, det är för många den snabbaste ekonomiska förbättringen man gör i sitt liv, att ta klivet från CSN lån till en fast inkomst. Hon berättade att hon var nästintill rädd för att göra en budget än mindre lockad av att ladda ned appar och andra redskap för att göra det lättare att hålla koll på månadens inkomster och utgifter. Det tog stopp där. Det kan självklart vara så att man inte vill. För henne handlade det om att hon inte visste vart hon skulle börja. En ung kvinna med fullgjorda högskolestudier som tycker att de appar och andra verktyg för att göra en hushållsbudget var för svåra. På frågan om hon ville få bättre koll så var svaret ett rungande ja. Jag tänkte att det finns en chans. Och gav henne följande tips; när du betalat alla dina räkningar varje månad så tar du den summa du har kvar och delar den med antalet dagar som det är kvar tills nästa lön.

Ett par veckor senare kom ett sms där hon skrev: jag har gått från att ha 127 kronor att spendera per dag till 324! Och med det har hon nu koll. Det är en mycket bra början och hon har inte ens insett att det faktiskt är en budget hon gör, om än utan vare sig app eller annat verktyg än sin miniräknare.

Ett annat tips är en regel jag tillämpat mycket länge och frikostigt med viss tendens till tjatighet pådyvlat mina barn: Om du ska shoppa – gör det den 24.e i månaden (förutsatt att du får lön den 25.e).

 

Lycka till med ditt nya budgetår!

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 3 =