Prognos. Stor konkurrens om ettor på bostadsmarknaden även 2018

Prognos. Stor konkurrens om ettor på bostadsmarknaden även 2018

Jag har bloggat om det förut, att det är svårt att sia om framtidens bostadsmarknad ur ett prisutvecklingsperspektiv. Det är avhängigt av så mycket, utbud och efterfrågan, möjlighet att få lån och till vilken ränta, löneutveckling och tilltro till marknaden för att nämna några. Man kan roa sig med kvalificerade uträkningar, prognoser över hur ränta och löneutveckling ska bli, gissa på antalet bostäder till salu och kalkylera med en viss efterfrågan, men att kartlägga de nog så viktiga psykologiska faktorerna som påverkar bostadsmarknaden är omöjligt.

Vissa saker kan man dock räkna på. För att göra prognoser. En av dessa är att antalet barn som föddes under 1990 – talet var ovanligt många. Och att den stora gruppen cirka 20 år senare skulle vilja flytta hemifrån. Man skulle kunna ta den gruppen och mäta mot antalet anpassade bostäder, små bostadsrätter och dito hyresrätter och kanske i god tid se att nä den ekvationen går inte ihop. Med det sagt anser jag att diskussionen som förs om att underlätta för de unga att ta sig in på bostadsmarknaden är lite sent påkommen, den diskussionen skulle ha förts långt tidigare. Och 90 – talisterna får konkurrera om de små, yteffektiva bostäderna. Kan det rent av vara så att man från politiskt håll väntat ut gruppen, så att de hunnit träffa en partner och att de nu söker en något större bostad kanske, eller så har jag sett för mycket smaskiga intrigfilmer under ledigheten.

Singelhushållet är den vanligaste boendeformen i Sverige, över en och en halv miljon hushåll består av en enda vuxen person. Det är den högsta andelen ensamhushåll i hela världen, följt av Norge och Tyskland. Statistiken har gått lite upp och ned men har i stort sett likadan ut sedan 1990. För 100 år sedan såg det annorlunda ut, barnrika familjer var mer vanligt och skilsmässorna mycket få. Tendensen med fler singelhushåll ökade i takt med industrialiseringen. Från att ha varit en konstig företeelse är det idag inget konstigt alls. Unga människor som inte hittat en partner, andra som hittat fel och som skiljer sig, singlarna finns också i de som överlevt sin partner, alltså i alla åldrar.

Ibland slår det mig att trots att vi i Sverige är världsledande över antalet singlar så har vi ett samhällssystem som i mångt och mycket bygger på tvåsamhet. Det återspeglas i det mesta. Även på bostadsmarknaden.  På vissa marknader är det mycket svårt att  bära kostnaderna för en dräglig tillvaro på en inkomst.  Och jag tänker att det är dags från politiskt håll att studera lite siffror, över antalet singelhushåll och antalet födslar till exempel, kanske glutta lite på hur bostadsmarknaden ser ut och att sen ta dessa siffror och diskutera framtidens bostadsmarknad, fri från partipolitiska motsättningar.

 

Hälsningar Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =