6 nyheter för din boendeekonomi 2018

6 nyheter för din boendeekonomi 2018

2018 är bara ett par dagar gammalt och du har fortfarande chansen att bestämma hur året ska te sig ur privatekonomisk synvinkel. Nytt år, nya möjligheter brukar det ju heta. Varför inte använda trettonhelgen till att lägga en budget för året? Vad kommer det för stora utgifter under året som du känner till redan nu? Har du börjat spara till sommarsemestern? Finns en buffert till oförutsedda händelser i bostaden eller livet?

Utöver din egen ekonomiska plan kan det också vara bra att känna till följande nyheter för 2018:

  1. En skärpning av amorteringskravet träder i kraft den 1 mars 2018. Då måste alla som tar nya bolån amortera 1 procent till av hela bolånet om skulden överstiger 4,5 gånger hushållets inkomst före skatt. Något att ta med i beräkningen om ni ska förändra ert boende under året. Här finns ett annat blogginlägg om detaljerna i kravet.
  2. Barn- och studiebidraget höjs med 200 kr den 1 mars 2018. Om du hittills har klarat dig hyfsat utan de extra pengarna, fundera över om det är något du kan använda till månadssparande istället. Ett utmärkt sätt att börja bygga på ett buffertsparande för barnen – som ju kan kosta en hel del pengar.
  3. Eftersom Sverige har en långtgående ambition att minska användningen av fossila bränslen har Regeringen beslutat att höja stödet till de som investerar i solcellsanläggningar. Under 2018 höjs den del av investeringskostnaden du kan söka stöd för från 20 till 30 procent. Läs mer hos Energimyndigheten.
  4. Från och med 1 februari i år kan du som privatperson få ett ekonomiskt bidrag om du köper elcykel eller elmoped. Bidraget är utformat som ett avdrag på 25 procent av priset (max 10 000 kr). Du kan även få stödet utbetalat retroaktivt om du köpt cykeln efter den 20 september 2017. Kanske kan ni t o m ersätta bilen med ett par elcyklar?
  5. Regeringen har ett långtgående syfte att öka andelen miljöanpassade fordon med lägre koldioxidutsläpp. Därför tas den femåriga skattebefrielsen från s k miljöbilar bort och ersätts med en bonus till den som köper en bil med mycket låga utsläpp. För bilar med noll-utsläpp är den högsta bonusen 60 000 kr fr o m 1 juli 2018.
  6. För dig som har CSN-lån blir räntan glädjande nog rekordlåg 2018 och ligger på 0,13 procent. Beroende på när du tog dina lån så blir antingen månadsbeloppet lägre eller återbetalningstiden kortare.

Glöm inte heller att det från och med den 1 februari blir ett totalt förbud mot att köra bil med en mobiltelefon i handen. Detta gäller även om det inte påverkar körningen negativt. Händerna på ratten! 🙂

God fortsättning på det nya året!

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × four =