Den är din för 12 000 i månaden

Den är din för 12 000 i månaden

Ett samhälle med en bra mix av bostäder är optimalt, tycker jag och många med mig. Små, stora, att hyra och att köpa. Som för att spegla livets olika faser, ibland behöver man större, ibland mindre, en del vill och kan äga, andra kan och vill inte det.

De senaste årens nyproduktion har gett ett tillskott på bostadsmarknaden, mest bostadsrätter och en del hyresrätter.

Bland annat i en kranskommun till Stockholms innerstad, utannonserades nyligen en bostad. Där kan den som stått i kö tillräckligt länge (väldigt länge) snart flytta in i en nyproducerad hyresrätt på 56 kvadratmeter, en tvåa och hyran är satt till drygt 12 000 kronor. Jag häpnar. Det är klart att den blir uthyrd, och de andra nyproducerade hyresrätterna. För så ser bostadsmarknaden ut, man tackar inte nej till ett förstahandskontrakt i en tillväxtort med bostadsbrist ens om det handlar om en tvåa för drygt 12 tusen. Och hushållsel tillkommer.

Jag får så mycket stöd i det jag tidigare sagt, de billigaste bostäderna är de som redan finns. Och förhoppningsvis är det så att till den nyproducerade hyresrätten, tvåan för drygt 12 000, flyttar någon som lämnar en annan med billigare hyra, och lämnar den till bostadsförmedlingen. Och en flyttkedja sätts igång. Det är en fördel. Kanske den enda.

Claudia  

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 8 =