Amorteringskravet skärps – 5 vanliga frågor och svar

Amorteringskravet skärps – 5 vanliga frågor och svar

Idag beslutade Finansinspektionen (FI) att gå vidare med sitt förslag till skärpning av amorteringskravet, den s k skuldkvotsbromsen. Alla som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst ska amortera ytterligare 1 procent av skulden per år, utöver gällande amorteringskrav. Här är några vanliga frågor:

  1. Vad händer nu?

Förslaget har nu skickats över till regeringen. Det innebär att regeringen nu ska ta ställning till och godkänna kravet. Godkänns förslaget är tanken att det införs den 1 mars 2018.

  1. Vilka påverkas av förslaget?

Om förslaget godkänns av regeringen kommer alla som tar nya bolån och som lånar mycket i förhållande till sin inkomst. Finansinspektionen räknar med att de här grupperna utgör ungefär 15 % av bolåntagarna. Framförallt handlar det om följande grupper:

  • Hushåll med goda inkomster. För singlar utan barn betyder det att man tjänar mer än 31 000 kr/månad och för en familj med två barn att man tillsammans tjänar mer än 71 000 kr/månad.
  • Personer mellan 25 och 45 år. Exempelvis förstagångsköpare och människor som skiljer sig och behöver köpa två bostäder.
  • Människor i Stockholm och Göteborg eftersom priserna är som högst där.
  • Hushåll med endast en inkomst.
  1. Kommer bostadspriserna att påverkas?

Förslaget syftar till att minska hushållens skulder och det görs såklart genom att människor lånar mindre. Godkänns förslaget kommer en del att köpa en billigare bostad och därigenom låna mindre. FI tror att bostadspriserna kommer att gå ner med ungefär 1,5 procent. Det är i dagsläget omöjligt att säga om detta kommer att inträffa och vilka objekt som i så fall påverkas.

  1. Hur gör nu om jag ska köpa eller sälja bostad?

Försök att inte drabbas av panik. Det här förslaget påverkar inte alls lika många som det gällande amorteringskravet och behöver inte få lika stor effekt. Amortering är i grunden sunt och ger all en bättre förberedelse för sjunkande bostadspriser, stigande räntor eller andra privatekonomiska händelser. Gör köp och försäljningar som vanligt utifrån behov och inte för att passa på innan de nya reglerna införs. Ett bostadsköp ska alltid göras med en långsiktigt hållbar boendeekonomi i åtanke.

  1. Var kan jag läsa mer?

Finansinspektionens finns några filmer med exempel på hur kravet påverkar olika hushåll.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − twelve =