Laga mat och dela boende populärt på skidresan

Laga mat och dela boende populärt på skidresan

SBAB gör varje år en undersökning om att åka skidor. Det handlar om att ta reda på i vilken omfattning människor vill åka till fjällen på semester. Vilken destination är populärast och hur ser man på det här med kostnader – får skidresan kosta hur mycket som helst, eller är man mån om att hålla kostnaderna nere?

Majoriteten har Åre som förstahandsval följt av Sälen, förutom åldersgruppen 56 till 80 år, som har Sälen som förstahandsval.

Bra säsong i fjol

Skidsäsongen 2017/2018 präglades av väldigt goda snöförhållanden i hela Sverige vilket bidrog till rekordresultat för många svenska skidanläggningar. Det såldes liftkort för 1,7 miljarder, en ökning med 16 procent jämfört med säsongen innan, enligt SLAO. Man kan anta att andelen som väljer svenska fjällen framför att åka till alperna ökat i takt med att det blivit dyrare att åka utomlands med anledning av den dåliga kronkursen.

Vilken av följande fjällorter vill du helst besöka? 

2018 2019
Åre Åre
Sälen Sälen
Kebnekaise Vemdalen
Vemdalen Idre
Idre Riksgränsen

Vad görs för att hålla nere kostnaderna?

Det kan bli kostsamt att åka till fjällen, speciellt om man är en familj. Det vanligaste sättet är att undvika att äta ute och istället laga mat själv. Att bo med andra och därmed komma ner i kostnader är ett annat vanligt sätt. Det är ganska lätta åtgärder som till och med kan göra skidresan lite roligare. Alla kan inte åka iväg och åka skidor utanför skolloven, som ju är dyrast, det kan vara svårt med barn i skolåldern, även om viljan finns där. Det är också ett alternativ för att göra resan mindre dyr.

Att vara kostnadsmedveten är en förutsättning för vissa för att över huvud taget kunna åka iväg på en skidresa.

Så här gör kvinnor respektive män för att hålla nere kostnaderna

Vissa skillnader finns för hur man gör för att hålla nere kostnaderna. Den största skillnaden är att fler män, jämfört med kvinnor, inte bryr sig om kostnaderna vid en skidresa. Männens rangordning inom parentes.

  1. (2) Självhushåll istället för att äta ute
  2. (1) Undviker de dyraste perioderna
  3. (5) Bor med andra och delar kostnaderna
  4. (4) Använder egen eller lånad utrustning (slippa hyra)
  5. (7) Bor med lägre standard
  6. (6) Försöker låna boende av vänner och bekanta
  7. (3) Är inte så noga med kostnaderna
  8. (8) Bor en bit från backar/spår

Resan finansieras av sparade pengar

Drygt hälften av de som åker på skidresa finansierar den med sparade pengar. 25 procent har ekonomi för resan utan att behöva varken spara eller betala av. Sen följer att man har lite besparingar och tar en del på avbetalning, en del får hjälp ekonomiskt för att kunna åka och sist finns det de som säljer av fonder och aktier inför skidresan. För den som gillar att åka skidor bör inte viljan att slänga sig ned för nypistade backar eller färdas på nypreparerade spår spräcka budgeten. Men det är nästan onödigt att påpeka. Det finns en mycket utbredd kostnadsmedvetenhet för de som ska åka skidor, kanske inte för att de vill utan för att de måste.

Hur gör du själv, eller har gjort med din skidresa i år? Kanske har du helt egna och bra tips på hur du håller omkostnaderna nere, dela gärna med dig!

 

Claudia Wörmann

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × three =